BiH
0

Bihać: Projekt decentralizovanog upravljanja otpadnim vodama

FENA
Bihać
Bihać
Načelnik Općine Bihać Albin Muslić sastao se danas s direktorom Švicarske agencije za razvoj (SDC) u BiH Josephom Gunternom i savjetnikom u Ambasadi Republike Slovenije u BiH Gregorom Preskerom.

Razgovaralo se o početku realizacije zajedničkog Projekta decentralizovanog upravljanja otpadnim vodama pod nazivom "Decent". Rezultat je to uspješne višegodišnje realizacije Projekta GOV- WADE u općinama sliva Une.

U njegovu provedbu aktivno su uključeni predstavnici Resursnog centra za vode i okoliš "Una Consulting", koji su također prisustvovali današnjem sastanku. I novi projekt bit će realiziran uz podršku SDC-a i Ambasade Slovenije u BiH te njihovu stručnu pomoć.

Problemi s upravljanjem otpadnim vodama naročito su izraženi u ruralnim područjima općine, pa će se pokušati riješiti izgradnjom biljnih uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Prvi će biti izgrađen na području naselja Izačić, a ukoliko se pokaže kvalitetnim rješenjem bit će ih još. Uz KfW-ov Projekt odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u urbanom dijelu grada, ovim projektom riješit će se problemi otpadnih voda i u ostalim njegovim dijelovima. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 miliona KM i bit će realiziran kroz tri faze u naredne dvije godine.

Općina Bihać učestvovat će s oko 132.000 maraka, koje će biti planirane u budžetu za ovu godinu. Osim Bihaća provodit će se i u općinama Cazin i Bužim. Bit će iskorištena pozitivna iskustva u Sloveniji.