BiH
90

Bihać: Položeno cvijeće i odata počast poginulim pripadnicima HVO-a

FENA
Povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) regije Bihać, u organizaciji braniteljskih udruga HVO-a i Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Unsko-sanskog kantona (USK), a pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Marinka Čavare, Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i Grada Bihaća, danas je u Bihaću položeno cvijeće i odata počast na katoličkom groblju i spomen obilježju poginulim braniteljima u Žegaru.

Bila je to prilika da se predstavnici Grada Bihaća, USK, FBiH i BiH prisjete ratnog puta HVO-a regije Bihać, koji je, kako je istaknuto, zajedno sa 5. korpusom Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) odbranio grad Bihać i državu BiH.

Tokom rata HVO regije Bihać izgubio je 72 branitelja, tri se vode kao nestali, a oko 280 je teže i lakše ranjenih.

Odajući počast pripadnicima HVO-a, gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević naglasio je zajedništvo koje je tada krasilo, a i danas krasi, ovaj grad.

"I danas u miru mi gradimo suživot, ne vještački, nego iskreno, kako to treba i činiti zbog svih građana, a posebno onih koji su položili život za Bosnu i Hercegovinu", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Čestitku svim pripadnicima HVO regije Bihać uputio je i predsjedavajući Gradskog vijeća Roman Jurić, koji je kazao da su pripadnici HVO dali nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju grada Bihaća. Dodao je da su se sloga i jedinstvo bošnjačkog i hrvatskog naroda iz rata očuvali i ojačali u miru na ponos čitavoj BiH.

U znak podrške, nakon dugo godina mještanima Žegara uručeni su i ključevi prostorija mjesne zajednice, koje su kupljene sredstvima iz gradskog budžeta u iznosu od 50.000 KM za njihove potrebe.

Godišnjica formiranja HVO-a regije Bihać obilježena je i svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike HVO-a, u crkvi Svetog Franje Asiškog na Zavalju.