BiH
92

Bihać: Pacijente operišu na drugim odjelima, na raspolaganju i Kasarna "Adil Bešlić"

Piše: E. Gorinjac
Potpuno izgorio krov Kantonalne bolnice u Bihaću
Potpuno izgorio krov Kantonalne bolnice u Bihaću
Evakuacija pacijenata nakon izbijanja požara u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" je bila veoma brza i uspješna, ali će obnova potrajati, iako je određena količina novca već prikupljena ili će ubrzo biti na raspolaganju za potrebe obnove bolnice.

Osim vatrogasaca, policije i građana Unsko-sanskog kantona, u akciju pomoći su se uključile i Oružane snage BiH, koje su dale na raspolaganje dio Kasarne "Adil Bešić". Dio od 400 pacijenata je zbrinut u druge dijelove bolnice koje nije zahvatio požar, dio je premješten u Opću bolnicu u Sanskom Mostu, a jedan dio je otišao kući. Na raspolaganje je stavljena i kuhinja ove kasarne kako bi se mogli pripremiti obroci.

USK ne može sam riješiti problem

"Centralna zgrada, gdje su smješteni vitalni dijelovi bolnice, da tako kažem, od Hirurgije, Urologije, operacionih sala, Mikrobiologije i Odjela ginekologije, sve je to bilo u plamenu. Vatrogasci iz Bihaća i drugih gradova su obavili zaista dobar posao, posebno to treba istaknuti, jer su radili u izuzetno teškim uvjetima. Oprema s kojom oni rade je stara 20-30, čak i više godina. Požar je lokaliziran oko 5:20 sati. Ja sam bio tamo, a u sedam sati je zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona u krugu bolnice", kaže u izjavi za Klix.ba načelnik Bihaća Emdžad Galijašević.

Općina Bihać i USK će pružiti svu moguću pomoć, ali u obnovu Kantonalne bolnice se mora uključiti cijela država, apeluju Bišćani.

"Mi u Općini Bihać smo jutros imali sastanak, tu su bili načelnik Civilne zaštite, direktori komunalnih preduzeća i drugi. U prvoj fazi ćemo sve naše firme staviti u funkciju Kantonalne bolnice, dat ćemo ljude da pomognu na čišćenju, angažovat će se i volonteri. Općina Bihać ne može to sama, kao ni Vlada u čijoj je nadležnosti Kantonalna bolnica. Bez pomoći Federacije i države BiH naš problem se neće moći riješiti. Šteta doseže sigurno i do tri miliona maraka", kaže Galijašević.

Kantonalna bolnica u Bihaću je glavni zdravstveni centar u Unsko-sanskom kantonu i u prema njemu gravitira 300.000 stanovnika.

Galijašević za Klix.ba kaže kako ga je jutros kontaktirao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić, koji bi trebao doći u posjetu Kantonalnoj bolnici.

Više od milion KM već osigurano

"Kontaktirao me i premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, kao i ministar finansija Muhamed Kozadra. Oni su također najavili posjetu. Ovdje ne treba mnogo sastančenja, ovoj bolnici treba hitna pomoć. Krov se odmah mora sanirati da ne dođe do veće štete. Formirana je već općinska komisija za procjenu štete. Već je bila na mjestu događaja, ali ne može raditi posao jer su tamo predstavnici Tužilaštva USK, a prema informaciji koju imam čeka se i istraga na federalnom nivou", dodaje Galijašević.

Emdžad Galijašević
Emdžad Galijašević

Jedan dio operativnih zahvata na pacijentima koji ne mogu čekati radi se na Odjelu za uho, grlo i nos, a jedan dio na Oftalmologiji. Grad Bihać, odnosno Općina, će sada proglasiti elementarnu nepogodu kako bi se mogle iskoristiti 132.000 KM od sredstava namijenjenih civilnoj zaštiti u ove svrhe. USK je to već uradio.

"Kantonalna civilna zaštita bi nam trebala prebaciti skoro 550.000 KM, a mi Kantonalnoj bolnici, Vlada USK je jutros donijela odluku da odmah prebaci 350.000 KM. To je novac koji je inače namijenjen bolnici, ali ga sada neće čekati, nego će odmah dobiti. Sve u svemu tu je nešto više od milion maraka. Tu je još i 100.000 KM od Vijeća ministara", kaže Galijašević.

Iz Tužilaštva USK su kazali da je još uvijek rano govoriti o uzrocima ovog požara i da se istraga nastavlja. Radosna vijest je da su u vrijeme dok je bolnica bila u plamenu rođene dvije zdrave bebe.