BiH
0

Bihać: održan okrugli sto o temi "Međureligijski dijalog i tolerancija“

FENA
Nevladina organizacija Komitet "Grad ljudskih prava" iz Bihaća organizirala je u četvrtak uvečer okrugli sto o temi "Međureligijski dijalog i tolerancija", na kojem su govorili predstavnici vjerskih zajednica, koje djeluju na području Unsko-sanskog kantona (USK).

U razgovoru su učestvovali predstavnici Islamske zajednice, Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve.

Predstavnike vjerskih zajednica, muftiju bihaćkog prof. Hasana ef. Makića i Suada ef. Mahmutovića, igumana Manastira „Rmanj“ Serafima Kužića, sekretara bihaćko-petrovačke eparhije Sofronija Nikića, paroha bihaćkog Dalibora Nenića i župnog vikara fra Stipu Raštegorca, te predstavnike Komiteta "Grad ljudskih prava" primio je u svom kabinetu premijer USK-a Šemsudin Dedić.

Vjerski službenici su premijera upoznali o prilikama u svojim vjerskim zajednicama i stanjem vjerskih objekata. Istaknuto je da je potrebno uložiti znatno više napora u jačanju međureligijskog dijaloga i tolerancije među ljudima radi unapređenja suživota i vraćanja međusobnog povjerenja.

I ovaj skup je potvrdio, kao i mnogi prethodni slični pokušaji, da je neophodno učiniti mnogo više napora da bi se otvorio prostor za jedan ozbiljniji i mnogo širi dijalog između religija i vjerskih službenika koji egzistiraju i djeluju na prostorima USK-a.

Bila je to ujedno i osnovna poruka upućena s ovoga skupa, a koja je, pored ostalog, istovremeno i dobar signal da se na razini poboljšanja ukupnih međuljudskih odnosa na našim prostorima, ipak događaju izvjesni pozitivni pomaci.