BiH
2

Bihać: Obilježena 22. godišnjica pogibije narodnog heroja Adila Bešića

Klix.ba
Dvadeset drugu godinu za redom prigodnim sadržajima obilježena je godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića.

U kasarni koja nosi njegovo ime, uz referat o liku i djelu majora Adila Bešića, prikazan je i dokumentarni film, a potom su delegacije grada Bihaća, Vlade USK, MZ Vrsta, brojnih boračkih organizacija i političkih partija položile cvijeće na turbe narodnom heroju Adilu Bešiću.

"I ove godine su prigodnim obraćanjima ratni saborci, prijatelji i delegacije grada Bihaća i u svojim obraćanjima evocirali uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića jedini sa područja USK ponio najveće ratno priznanje, titulu narodnog heroja", navodi se u saopštenju.

U svom obraćanju Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da je herojstvo Adila Bešića i svih boraca Armije R BiH, obaveza svih koji se bave politikom i koji su vlast na svim nivoima u BiH, da svojim radom stvore bolje uslove za život onih kojih su se za slobodu i demokratiju borili u ratu.

"Svi koji su se u ratu borili za slobodu i bolju državu BiH sasvim opravdano očekuju danas da njihova djeca žive u boljoj i pravednijoj državi BiH i sada je na nama koji vodimo ovu državu da to i svojim djelima uradimo, a ne da sve ostane na praznim riječima i obećanjima", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Adil Bešić rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage BiH kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać.

Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom.

Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te promovisan u čin majora.

U okviru obilježavanja 22. godišnjice pogibije Adila Bešića za sutra je planiran obilazak mjesta pogibije majora Bešića na Grabežu.