BiH
0

Bihać, Foča, Travnik i Zenica dobijaju laboratorije za tuberkulozu

Klix.ba
Kantonalna bolnica Zenica
Kantonalna bolnica Zenica
U okviru projekta Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni iHercegovini, obavljene su rekonstrukcije laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze u četiri bh. grada.

Svečano otvaranje i obilazak rekonstruisanih laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze bit će upriličeno 12. marta u 10:30 sati. Četiri bh. grada - Bihać, Foča, Travnik i Zenica, su uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i zahvaljujući sredstvima Globalnog fonda, unaprijedilarad laboratorija i omogućila da budu u skladu sa međunarodnim preporukama.

Rekonstrukcijom laboratorija omogućeni su kvalitetniji uslovi rada, te ispunjavanje preporuka biosigurnosnog nivoa 2, čime su obezbjeđeni sigurniji uslovi rada za uposlenike laboratorija i kvalitetnija obrada rezultata laboratorijskih analiza.

Prethodnih godina uspostavljen je i sistem kontrole kvaliteta, koji se provodi svakih šest mjeseci u saradnji sa supranacionalnom laboratorijom u Njemačkoj. Kvalitet renoviranih laboratorija, u skladu sa standardima Evropske unije, pokazuje da građani danas dobijaju isti kvalitet usluga kao i građani zemalja EU.

Ovaj projekat provode Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, uz podršku UNDP-a, a finansiran je sredstvima konsolidiranog granta Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

"Mreža laboratorija bit će reorganizirana i pojačana, u skladu sa evropskim standardima, uz uvažavanje mjera biološke sigurnosti i kontrole kvaliteta, što će ostati prioritet. Organizacija ujedinjenih naroda podržava BiH na njenom putu prema integraciji u EU. Plan EU za BiH traži posebnu vrstu saradnje, pri čemu je pomoć tima UN-a za BiH u skladu sa postupkom pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, imajući u vidu činjenicu da ta pomoć stavlja posebno snažan naglasak na ljudska prava i inkluzivan razvoj", ističu iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine.

Pored rekonstrukcije bit će obezbjeđena i najneophodnija laboratorijska oprema, a sve u cilju poboljšanja usluga laboratorija.

Svečana otvaranja rekonstruisanih laboratorija bit će upriličena u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, Univerzitetska bolnica u Foči, Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, te Kantonalna bolnica u Zenici (mikrobiološki laboratorij)..