Nema novca za rasipanje
36

Bihać će i dalje imati bežični internet, ali Općina želi manje plaćati

Piše: E. G.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Općina Bihać je demantovala navode da će ukinuti uslugu pružanja besplatnog bežičnog interneta u centru grada. Iz kabineta načelnika Općine Emdžada Galijaševića za Klix.ba je rečeno da će Bišćani i dalje imati bežični internet, ali da Općina ne želi više plaćati visoku cijenu za tu uslugu.

Od 18. januara 2011. do sada je Općina imala ugovor s firmom KRK Sistemi d.o.o., koja je pružala ove usluge. Kako nam je rečeno, bivši načelnik Albin Muslić je tada potpisao dvogodišnji ugovor u vrijednosti od 296.010 KM, što znači da je cijena usluga za bežični internet u centru grada Općinu koštala 12.333 KM mjesečno. U Općini sada smatraju neprihvatljivim da se izdvaja toliki iznos te traže povoljnijeg ponuđača.

Općina je već pokrenula postupak odabira nove firme koja će pružati ove usluge. S obzirom na to da ugovor sa KRK Sistemima d.o.o. istječe u petak, možda će se desiti da bežičnog interneta neće biti do dvije sedmice.

"Kada se završi postupak odabira firme, ostaje i vremenski period za mogućnost žalbe, ali to sve ne bi trebalo potrajati. Oprema je već postavljena samo treba da je preuzme nova firma. Naš cilj je ušteta, ali ne na uštrb kvaliteta. Takva je ekonomska situacija da ne želimo bacati novac. Pokušavamo sanirati dugove, pa smo se tako dogovorili sa KRK Sistemima i o reprogramiranju duga. Dug prema toj firmi je 150.000 maraka, a naslijeđen je od bivše općinske administracije. Postoji i presuda zbog tog duga, prema kojoj Općina mora isplatiti samo dug jer su se kasnije odrekli kamata. I oni i Općina su pokazali dobru volju da se to sada riješi i mislim da će im dug biti isplaćen u 12 jednakih rata. Naravno, i KRK Sistemima će biti upućena ponuda da pružaju usluge bežičnog interneta. Nije isključeno da to oept budu oni, ali za mnogo povoljniju cijenu nego sada. U suštini, posao će dobiti firma koja bude imala najbolju ponudu", kazao je za Klix.ba Elmedin Mehadžić, savjetnik za informisanje u Općini Bihać.

Novac koji se uštedi na ovaj način bit će uložen u druge projekte, što ne isključuje mogućnost i da se proširi područje grada koje će biti pokriveno bežičnim internetom.