Ministri u Predsjedništvu BiH
0

BiH želi u EU, EU je predana BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović primili su danas u zajedničku radnu posjetu ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Samuela Žbogara, ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolaja Mladenova i ambasadora Republike Austrije u BiH Donatusa Koecka.

Razgovarali su o evropskom putu BiH i ispunjavanju preostalih uslova neophodnih za aplikaciju za kandidatski status.

Članovi Predsjedništva BiH su i ovom prilikom iznijeli jasan stav da svi relevantni politički faktori, kao i građani BiH, gaje eurooptimizam i žele punopravno članstvo u EU.

Također su razgovarali o procesu konstituiranja vlasti, nakon čega će biti moguće ispuniti tri preostala uslova, a to su: donošenje zakona o državnoj pomoći, zakona o popisu stanovništva i implementacija presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga.

Članovi Predsjedništva su istakli neophodnost uklapanja BiH u evropske standarde, kao i potrebu da se vodi računa o specifičnostima, čime bi se olakšao put BiH u evropsku zajednicu naroda.

Rečeno je da je u narednom periodu prioritet izgradnja infrastrukture, a što bi pokrenulo druge grane privređivanja i omogućilo zaposlenje velikog broja ljudi.

Ministri vanjskih poslova Slovenije i Bugarske su naglasili da je EU predana BiH, i u tom smislu istakli potrebu izrade zajedničkog akcionog plana EU i BiH, u kojem će biti definirani prioriteti i dati jedinstvena vizija o njenoj evropskoj budućnosti.

Na taj način Evropska unija će pojačati prisustvo u BiH, unaprijediti privrednu saradnju, strana ulaganja i obezbijediti sigurnost i stabilnost cijele regije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.