Vijeće ministara BiH
0

BiH završila izvještaj za UN-ov Komitet protiv torture

FENA
Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo Izvještaj vlasti BiH po prijedlogu liste pitanja za BiH za sačinjavanje periodičnog izvještaja vlasti BiH UN-ovom Komitetu protiv torture te izvještaj vladi BiH nakon ad hoc posjete delegacije Evropskog odbora za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je koordiniralo aktivnosti s resornim državnim i entitetskim ministarstvima, Brčko Distriktom i nevladinim organizacijama i sačinilo izvještaj za UN-ov Komitet protiv torture koji će biti proslijeđen Stalnoj misiji BiH u Ženevi za UN-ov Komitet.

Po ovom izvještaju, vlasti BiH su odgovorile na pedesetak pitanja koja se odnose na zakonske odredbe i mjere za sprječavanje i iskorjenjivanje mučenja, torture i zlostavljanja u zatvorima, obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite za djecu, stare osobe, osobe s psihičkim poremećajem ili invaliditetom, kao i u bolnicama.

Izvještaj CPT, koji sadrži preporuke za poboljšanje stanja u zatvorima i postupanje sa zatvorenicima, bit će dostavljen resornim državnim i entitetskim ministarstvima i Brčko Distriktu BiH koji su dužni provesti preporuke CPT, sačinjene nakon posjete BiH u maju ove godine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pratit će realizaciju proporuka i o tome izvještavati Vijeće ministara BiH i CPT, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.