Vatra se širi prema naseljima
36

BiH zatražila pomoć od Hrvatske u gašenju požara u Konjicu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Požar koji već pet dana gori na području općine Konjic jučer u popodnevnim satima i u toku noći nastavio je sa širenjem prema naselju Ljuta i kasarni OS BiH "Ljuta", Klipanovcu i širem rejonu brda "Zlatar".

Općina Konjic je noćas donijela Odluku o proglašenju prirodne ili druge nesreće prouzrokovane požarom.

Stanje jutros na terenu uglavnom je nepromijenjeno od sinoć, osim što se požar proširio uz brdo Zlatar prema selu Zagorice i lijevim krakom prema naseljima Gornje Polje i Puhale.

Do sada je opožareno oko 200 hektara uglavnom borove šume.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je tražilo angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH i dva helikoptera su trenutno na terenu i učestvuju u gašenju požara.

Zbog izuzetno teškog stanja i obima požara, procijenjeno je da je potreban dodatni angažman zračnih snaga, te je iz tih razloga Ministarstvo sigurnosti, a u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa zatražilo pomoć od Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, kroz angažiranje dva kanadera kako bi se požar konačno stavio pod kontrolu. Vlada Republike Hrvatske je prema raspoloživim informacijama u procesu donošenja odluke o odobravanju pomoći Bosni i Hercegovini i u toku su aktivnosti na provođenju sigurnosnih mjera.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je zatražio od svih nadležnih organa u sistemu sigurnosti provođenje svih sigurnosnih mjera za neometan angažman letjelica na terenu.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH – Sektora za zaštitu i spašavanje nalaze se na području zahvaćenom požarom i u stalnoj su koordinaciji s predstavnicima lokalnih institucija, Federalne uprave civilne zaštite i Ministarstva odbrane Bosne i Hecegovine, kao i kolegama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.