Zahtjev poslan Španiji
0

BiH zatražila izručenje Veselina Vlahovića Batka

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
BiH je zatražila izručenje Veselina Vlahovića zvanog "Batko“ od španskih vlasti koje su ga uhapsile 2. marta ove godine, potvrdio je za Justice Report Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH.

Razlog zašto je BiH zatražila njegovo izručenje su sumnje da je tokom rata počinio "54 krivično pravne sankcije“ nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskom naselju Grbavica, uključujući ubistva, mučenja, prisilne nestanke i silovanja.

Izručenje Vlahovića će zatražiti i pravosudni organi Crne Gore jer protiv njega vode istragu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinjen u BiH. Vlasti ove zemlje su potjernicu za Vlahovićem raspisale i jer je 2001. godine pobjegao iz zatvora u Spužu, gdje je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Ministarstvo pravde Srbije će u narednih nekoliko dana također zatražiti izručenje Vlahovića, jer je u Okružnom sudu u Novom Sadu pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva.

"Molba za izručenje Vlahovića bit će podnijeta u roku predviđenom Evropskim konvencijama o ekstradiciji", saopštili su iz ministarstva pravde Srbije.

Veselin Vlahović je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice u mjestu Alicanteu, u Španiji. Prema pisanju medija, prilikom hapšenja je imao lažne bugarske dokumente i pružao je otpor.

"Mi imamo prednost za izručenje u odnosu na Crnu Goru i Srbiju jer je većina djela počinjena na prostoru BiH. Djela su ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i druga koja obuhvataju masovne zločine. O tome postoji ogromna dokumentacija. To su daleko teža krivična djela u odnosu na ona koja je uradio u Crnoj Gori i Srbiji“, kazao je Halilagić.

Ipak, još uvijek nije poznato da li Vlahović posjeduje državljanstvo BiH.

"Ako nema naše državljanstvo i bude izručen matičnoj državi neće biti više moguće izručenje u BiH. U tom slučaju, jedini način da se procesuira je da BiH ustupi krivično gonjenje Crnoj Gori ili Srbiji, čije državljanstvo vjerovatno posjeduje“, pojasnio je Halilagić.

Iz ministarstva pravde Crne Gore su saopštili da kod "crnogorskog pravosuđa postoji aktivan predmet, povodom kojeg je izdata potjernica, kao i da je Vlahović državljanin Crne Gore, što nalaže da se zahtjeva izručenje od španskih vlasti“.