Alvaro de Vasconcelos
0

"BiH zaostaje za zemljama zapadnog Balkana"

FENA
Alvaro de Vasconcelos
Alvaro de Vasconcelos
Bosna i Hercegovina zaostaje za ostalim zemljama zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija, a poteškoće u donošenju odluka u BiH otežavaju njenu integraciju u EU, izjavio je danas direktor Evropskog instituta za sigurnosne studije (EUISS) iz Pariza Alvaro de Vasconcelos.

Ovaj institut je uz podršku Vanjskopolitičke inicijative BiH organizirao u Sarajevu seminar "Zapadni Balkan: Put ka evropskim integracijama", s ciljem utvrđivanja trenutne situacije u svakoj od država bivše Jugoslavije u odnosu na proces proširenja EU i poticanja efikasnijeg međunarodnog učešća u podršci integraciji zapadnog Balkana u EU.

Vasconcelos smatra kako se BiH ipak odmiče od "menadžmenta krize", što je već mnogo godina politika međunarodne zajednice u BiH, prema procesu evropskog proširenja.

On je stava da bez obzira na zamor od proširenja u Evropi postoji generalni konsenzus da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati dio EU.

  • Za zemlje zapadnog Balkana to će najviše ovisiti o njima i da li će nastaviti s procesom demokratskih reformi, što je u krajnjem slučaju političko pitanje - ocjena je Vasconcelosa.

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić ovaj seminar smatra važnim za pripremu uoči 2. juna, kada će u Sarajevu biti održana konferencija EU - zapadni Balkan i kada naša zemlja očekuje odluku o ukidanju viza.

  • Bitno je da 2. juna dobijemo tu dobru vijest. Ova odluka neće odmah stupiti na snagu, jer evropska birokratija ne funkcioniše na taj način. Najbolji scenarij je da ona stupi na snagu krajem oktobra ili početkom novembra - kazala je Trišić-Babić u izjavi novinarima pred početak seminara.

Ona je naglasila kako na konferenciji EU - zapadni Balkan u Sarajevu očekuje da zemlje regiona dobiju smjerenice o načinu na koji će dalje raditi sa EU u procesu pridruživanja.

Upitana za stav o transformaciji OHR-a, ocijenila je da način na koji ova institucija djeluje pokazuje da je OHR već ušao u "tihu transformaciju" i da se čeka pravna odluka o tome.

  • Mi s OHR-om ne možemo u EU, i to nam je jasno rečeno - istaknula je Trišić-Babić.

Učesnici seminara, koji će trajati do 21. maja, razgovarat će o tome kako EU može dovršiti evropeizaciju Balkana i osigurati provedbu deklaracije iz Soluna te kako se suprotstaviti organiziranom kriminalu bez funkcionalnih država i na koji način je moguće napraviti novu definiciju građanstva.