Kimo Sasi
0

"BiH zaostaje za zemljama regiona"

SRNA
Koizvjestilac za BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Kimo Sasi smatra da će postojeći model da sve zemlje regiona zajednički prolaze kroz evroatlantske faze morati biti napušten zbog zemalja koje zaostaju, a među kojima je i BiH.

Mogućnost da BiH postane članica EU poslije drugih zemalja regiona, prema njegovim riječima, mogla bi se izbjeći ukoliko se uskoro u BiH desi nešto krupno što bi donijelo značajan napredak.

Sasi je podsjetio da se od BiH na putu ka EU očekuje izmjena Ustava i provođenje odluke suda u Strazburu.

''Provođenje strazburške odluke nikako nije dovoljno, morate napraviti šire ustavne promjene'', rekao je Sasi za sarajevsko ''Oslobođenje'', ističući da ozbiljan posao mora biti započet prije oktobarskih izbora, već sada.

Sasi je nakon razgovora sa predstavnicima partija i Parlamentarne skupštine BiH izrazio pesimizam kada je riječ o provođenju presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu ''Sejdić i Finci''.

''Kad pogledam Radnu grupu, mislim da nije radila snažno i ozbiljno. Uglavnom su se saglasili da se ne mogu složiti'', konstatovao je Sasi, ocijenivši da dogovor nije tako daleko.

On je upozorio da bi neprovođenje presude prije izbora moglo dovesti do toga da se izabrani parlament BiH ne smatra u potpunosti legitimnim, a da bi to moglo proizvesti situaciju da se razmatra da li je parlamentarna delegacija BiH u Savjetu Evrope legitimna ili ne.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda u izbornom procesu.

Savjet ministara BiH donio je 9. marta odluku o imenovanju Radne grupe za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a koji se tiče provođenja ove presude.