Sastanak Inzko-Pack
0

BiH za EU treba efikasne državne institucije

Sarajevo-x.com
Zaštita neovisnosti pravosuđa i usklađivanje Ustava Bosne i Hercegovine i njenih entiteta sa evropskim standardima ljudskih prava ključni su uslovi za napredak u procesu evropskih integracija, zaključili su visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, i predsjedavajuća delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, Doris Pack, tokom današnjeg sastanka u Sarajevu.

Inzko je naglasio da EU ima presudnu ulogu u pružanju finansijske i političke podrške reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

"Evropska unija će nastaviti da podržava pravosudni sektor i očekujemo od vlasti na svim nivoima da se suzdrže od miješanja u neovisnost pravosuđa", rekao je.

Govoreći o evropskom putu BiH, Inzko i Pack su naglasili da državne institucije moraju biti u stanju da usvoje i efikasno provedu reforme neophodne za pridruživanje EU. U tom kontekstu, Pack je naglasila da je Evropski parlament pozvao na uspostavljanje institucija utemeljenih na vladavini prava i sposobnih da efikasno donose odluke: “Te institucije moraju biti funkcionalne, mjerodavne, neovisne od političkog uticaja i imati dovoljne resurse.”

Založila se za hitno popunjavanje ključnih pozicija, navodeći primjer upražnjene pozicije direktora Direkcije za evropske integracije.

Doris Pack je tokom razgovora izrazila i bojazni Evropskog parlamenta zbog miješanja politike u medije u BiH i povezanosti interesa u sferi biznisa, politike i medija, te pozvala vlasti da u potpunosti poštuju prava novinara i neovisnost medija.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozdravio rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici te se pozivaju sve zemlje Zapadnog Balkana da slijede taj primjer. Naglasio je da sjećanje i pomirenje predstavljaju važan dio procesa evropskih integracija u kojem značajnu ulogu imaju vjerske zajednice, sredstva informisanja i obrazovni sistem.