BiH
3

BiH već šest godina ne provodi presudu "Sejdić-Finci"

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina, kao članica Vijeća Evrope, ima obavezu da riješi pitanje provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Sejdić - Finci", naglašeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Danas, 22. decembra navršava se šest godina kako Bosna i Hercegovina ne uspijeva provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci protiv BiH".

"Provedba presude u predmetu 'Sejdić-Finci' ići će u korist svima u Bosni i Hercegovini. Ova presuda predstavlja jasnu osnovu na kojoj je moguće štititi i njegovati raznolikost koja obogaćuje i jača strukturu bh. društva", izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Iz OHR-a navode da je godišnjica "dobra prilika da još jednom podsjetimo organe Bosne i Hercegovine da trebaju uskladiti Ustav ove zemlje i njen izborni sistem sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

"Suština presude 'Sejdić-Finci' je da se osigura da svaki građanin Bosne i Hercegovina uživa ista prava kada je u pitanju učestvovanje u javnom životu. Radi se o uklanjanju diskriminacije iz društva. Provedba ove presude bila bi pokazatelj zrelosti institucija BiH i dokaz njihove privrženosti toleranciji i otvorenosti. Osim toga, pomogla bi da se ponovo uspostave tradicionalni način života i vrijednosti bh. društva, gdje je svaka kultura bila prihvaćena i tretirana jednako i gdje je svako imao jednako pravo da bira i bude biran", zaključio je visoki predstavnik Valentin Inzko.