BiH
12

BiH već 15 godina učestvuje u operacijama podrške miru

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je danas, na Međunarodni dan mirovnih operacija Ujedinjenih nacija, prigodnom svečanošću obilježilo 15 godina od učešća policijskih službenika iz BiH u operacijama podrške miru.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je, obraćajući se prisutnima, kazao da su ovu važnu godišnjicu željeli obilježiti svečano i zahvaliti svima koji su doprinijeli da "naše sudjelovanje u mirovnim misijama bude prepoznato i pohvaljeno".

Istaknuo je da najveću zahvalnost zaslužuju policijski službenici i službenice "koji su nas svojim predanim, požrtvovanim, profesionalnim i humanim radom dostojanstveno predstavljali u dalekim, nesigurnim krajevima svijeta u kojima su životi tamošnjih ljudi ugroženi različitim konfliktnim situacijama".

Uputio je zahvalnost i svim ministarstvima unutarnjih poslova i agencijama za provođenje zakona u BiH, na svim nivoima vlasti, od državnih, entitetskih, do kantonalnih i Policije Brčko Distrikta BiH. Oni su na različite načine davali podršku u postupku pripreme i upućivanja policijskih službenika i službenica u mirovne misije UN-a.

"Naši policijski službenici i službenice do sada su sudjelovali u mirovnim misijama u Istočnom Timoru, Haitiju, Kipru, Liberiji, Sudanu - Južnom Sudanu. Ukupno je onih koji su sudjelovali u navedenim mirovnim misijama, kao i onih koji su trenutno nalaze u misijama - 258", kazao je Krešić.

Osim ovih misija, dodao je, sedam policijskih službenika i službenica je odabrano na profesionalne i poluprofesionalne pozicije u okviru UN-ovih misija u Libiji, Afganistanu, Somaliji, Kipru i Južnom Sudanu. Trenutno se njih 46 nalaze u tri mirovne misije: Južni Sudan, Kipar i Liberija, od čega 10 žena, odnosno više od 20 posto.

"Do sada je upućeno u mirovne misije najviše policijskih službenika i službenica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i SIPA-e, kojima zahvaljujemo na razumijevanju i podršci", kazao je Krešić.

Naveo je da se poslovi i zadaće u okviru mandata UN-ove policije odnose na pružanje podške provedbi mirovnih sporazuma, podršci vladama u provedbi sigurnosnih reformi, zaštiti civila, posebno najugroženijih grupa stanovništva, kao što su raseljene osobe, povratnici, žene i djeca, organiziranje obuka za lokalne policijske službe, sprječavanje ponovnih sukoba, održavanje javnog reda i mira i slično.

"Ponosni smo da smo kao država u proteklih 15 godina doprinosili i još doprinosimo izgradnji mira i stabilnosti u dijelovima svijeta u kojima su mir i sigurnost bili narušeni kroz dugogodišnje konflikte i nemire. Bosna i Hercegovina prolazi tranzicijski put od države koja je primala međunarodnu pomoć i mirovne misije, do države koja značajno doprinosi međunarodnom miru i sigurnosti i kroz sudjelovanje policijskih službenika i službenica u mirovnim misijama UN-a", kazao je Krešić.

Kazao je da će Ministarstvo sigurnosti nastaviti raditi na ispunjavanju svih uvjeta da bi policijski službenici i službenice imali mogućnost primijeniti stečena znanja i iskustva na globalnom planu.

"Tako ćemo najbolje doprinositi sigurnosti, stabilnosti i razvitku država koje su zahvaćene različitim sigurnosnim prijetnjama, a tako ćemo činiti Bosnu i Hercegovinu aktivnim subjektom u kontekstu međunarodnih nastojanja na unapređenju globalne sigurnosti", kazao je Krešić.

Na današnjoj svečanosti uručene su zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima, a predstavljena je izložba fotografija te monografija o životu i radu bh. policajaca u pet mirovnih misija - Istočni Timor, Haiti, Sudan - Južni Sudan, Liberija i Kipar.