Druga tranša
0

BiH uzima novih 268 miliona KM od MMF-a

SRNA
Vijeća ministara BiH donio je danas odluku o povlačenju druge tranše trećeg stand by aranžmana sa MMF-om, kojom je ovlašteno Ministarstvo finansija i trezora da izda promisori notu u iznosu od 268.676.017 KM.

Kako je saopšteno iz Vijeća ministara BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH izvršit će alokaciju sredstava druge tranše stand by aranžmana, tako da će dvije trećine iznosa biti pozajmljeno budžetu Federacije BiH, a jedna trećina budžetu Republike Srpske na osnovu Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Uplata ostalih tranši podliježe kvartalnom pregledu MMF-a i bit će odobravana u zavisnosti kako BiH bude ispunjavala preuzete obaveze iz Pisma namjere. 

BiH je sa MMF-om zaključila stand by aranžman vrijedan oko 1,2 milijarde eura na tri godine, počevši  od jula 2009. godine, kad je povučena prva tranša od oko 400 miliona KM.  

 	Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o kreditu između BiH i Opek Fonda za međunarodni razvoj - Projekat unapređenja uslova života na selu, čiji su ciljevi uspostavljanje održivog razvoja u ruralnim zajednicama, povećanje dohotka i veća mogućnost zapošljavanja na selu. 

Iznos predloženog kredita je šest miliona   dolara, rok otplate 20 godina, uz grejs period od pet godina i kamatnu stopu od 3,5 odsto godišnje.  

Ukupna vrijednost ovog projekta je 25,6 miliona   dolara, od čega će Opek Fond izdvojiti šest miliona   dolara, IFAD 11,1 miliona, korisnici 3,9 miliona, finansijske institucije koje učestvuju u kreditiranju 2,1 milion, a domaća kontribucija entiteta za učešće u obavezama za carine i poreze je 2,5 miliona  dolara.         
Utvrđen je i Prijedlog osnova za zaključivanje dodatka broj  1 Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u vezi sa Državnim programom za BiH (dio II) za 2008. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć. 

Ovim dodatkom  se za 1.675.207 eura povećava učešće Zajednice u finansiranju Državnog programa za BiH i sada ukupno iznosi 55.929.990 eura umjesto prvobitno dogovorenih 54.254.783 eura.  

Ovim sredstvima bit će finansiran 21 projekt iz oblasti: politički zahtjevi, socijalno-ekonomski zahtjevi, evropski standardi i programi podrške za učešće u programima Zajednice.     

	Vijeće m ministara donijelo je, također, odluku o dopuni odluke o vrijednosti GSM licence za BiH i roku za dodjelu GSM licence.

Sredstva ukupne vrijednosti GSM licence od 420miliona KM, koja se naplaćuju od tri operatera u BiH u godišnjim tranšama u periodu od devet godina, osim za finansiranje projektne dokumentacije   autoputa na  koridoru Vc i izgradnju planiranih autoputeva, ovom dopunom bit će iskorištena i za magistralne, regionalne i lokalne puteve.    

Odlučeno je i o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu.  
Prema odluci, najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati prilikom  ulaska u BiH je 150 KM u protivvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti, za svaki dan namjeravanog boravka u BiH.