Moguće uvođenje pune carine
0

BiH uvozi previše mesa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Dušan Nešković pozvao je mesoprerađivače iz BiH da Vijeću ministara BiH podnesu zvaničan zahtjev, potkrijepljen validnim podacima, na osnovu kojih bi moglo donijeti odluku o zaštiti domaće proizvodnje, u okviru CEFTA-e, od prekomjernog uvoza određene robe.

“Jedna od mjere zaštite bit će i uvođenje pune carine, jer trenutno govorimo o CEFTA-i, zoni slobodne tregovine, gdje praktično nema nikakvih carinskih opterećenja”, rekao je Nešković.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci pojasnio da bi na osnovu tih podataka Vijeće ministara odlučilo koje mjere da uvode, dodajući da će to najvjerovatnije biti puna carina.

Činjenica je, potvrđuje, da postoje problemi u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH, da prerađivačka industrija u BiH teško plasira svoju robu, a razlog tome je u najvećoj mjeri prekomjeran uvoz mesnih prerađevina.

Napominje da je ključno podizanje konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i domaće prerađivačke industrije jer ukoliko ona ne bude dovoljno konkurentna, koje god mjere da se uvode, one će biti kratkoričnog karaktera i na kraju neće moći da prežive.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radivoje Bratić kaže da susjedne zemlje zloupotrebljavaju nedostatak akreditovanih laboratorija u BiH, pa roba iz naše države stoji na granicama, jer se ne priznaju certifikati njenog laboratorija.

"Ovo nije borba za zabranu uvoza bilo kome, već borba za kontrolirani uvoz, jer to treba RS-u i BiH. Moramo maksimalmo i na sve moguće načine zaštititi domaću proizvodnju i proizvođača, ali i potrošača”, ističe Bratić.

Predstavnik Privredne komore RS-a Nemanja Vasić kaže da neće biti teško dokazati da je mesna industrija BiH „na koljenima“ jer je dosta radnika otpušteno, opala je proizvodnja, a uvoz mesa i mesnih prerađevina je enormno porastao.

"Rok za uvođenje mjera je 1. maj da bi se primjenjivale do kraja godine, jer od 1. januara 2011. godine kreće slobodna trgovina, kada se mjere više neće moći uvesti”, upozorio je Vasić.