BiH
0

BiH uvodi standardizovani sistem kontrole izvoza oružja

FENA
Pravnoregulatorna kontrola izvoza oružja i municije te proizvoda dvojne namjene, bila je tema seminara upriličenog danas u Sarajevu u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Učesnici skupa koji je okupio predstavnike bh. institucija i agencija uključenih u kontrolu prometa naoružanja i vojne opreme razmatrali su modalitete primjene savremenih tehnologija u ovoj oblasti, odnosno procedure izdavanja izvoznih dozvola u skladu s utvrđenim međunarodnim standardima i programom tehničke pomoći čija je provedba u toku, a koji podržava Vlada SAD-a.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Ećimović istaknuo je u izjavi za bh. medije kako je BiH kao članica UN-a i zemlja koja je orijentirana ka članstvu u evropskim i evroatlantskim integracijama preuzela, među ostalim, i obaveze u pogledu standardizacije prometa naoružanja i vojne opreme.

Ećimović je podsjetio kako BiH raspolaže značajnim i relativno dobro očuvanim kapacitetima u sektoru namjenske industrije, te kako uvođenje striktne kontrole u ovoj oblasti predstavlja preduvjet za bh. izlazak na svjetsko tržište, odnosno plasman proizvoda vojne industrije i ostvarivanje značajnih prihoda.

U tom kontekstu, naglasio je značaj uspostave zakonskog okvira (donesen Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme na nivou BiH) neophodnog za cjelovito i sistematsko reguliranje ove oblasti.

Na značaj zakonskog reguliranja oblasti proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme ukazao je i Steven Hall, predstavnik američke firme «CTP» koja sudjeluje u provedbi spomenutog programa pomoći, a koja je u ugovornom odnosu s Ministarstvom trgovine SAD-a, odnosno State Departmentom.

Istaknuo je kako pred državom BiH i njenim institucijama predstoji ozbiljan posao osposobljavanja za određene provjere kada se radi o prometu ili tranzitu naoružanja i vojne opreme, odnosno izdavanja dozvola za izvoz uključujući specifikaciju proizvoda, kao i podatke o zemlji-kupcu.

Kako je rečeno, reguliranje oblasti proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme posebno je značajno u kontekstu globalnih dešavanja i izazova s kojima se savremeni svijet susreće, te rizika da određeni proizvodi vojne industrije (naročito se to odnosi na hemijsko i oružje za masovno uništavanje) dospiju u pogrešne ruke.

Uvođenje sistema kontrole i dodjele izvoznih dozvola u BiH propraćeno je aktivnostima na upisu podataka o kompanijama koje se bave prometom naoružanja i vojne opreme a registrirane su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.