BiH
94

BiH ustupila tražene podatke francuskim vlastima, policija motri društvene mreže

Piše: N. N.
Mijo Krešić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mijo Krešić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, za Klix.ba je potvrdio da su bh. vlasti već kontaktirale francuske vlasti i da su im ustupile određene podatke te da će se razmjena informacija nastaviti i u narednom periodu.

"Već duže vrijeme BiH, odnosno sve agencije za provođenje zakona i kompletan obavještajno-sigurnosni sektor su povećali mjere sigurnosti na višu mjeru. U fokusu su osobe koje su zanimljive u smislu mogućeg planiranja i izvođenja akcija protivno sistemu BiH i određenim demokratskim načelima i principima. To su osobe koje bi u nekom trenutku bile u mogućnosti napraviti određene aktivnosti u smislu terorističkog napada", kaže Krešić za Klix.ba.

Krešić navodi da su kontakti i razmjena informacija ostvareni sa susjednim zemljama, ali i šire.

"Mi samo zajedno možemo dati kvalitetan odgovor. U posljednja tri dana postojao je kontakt s francuskim vlastima i ta saradnja mora postojati jer nam trebaju dobri kanali i alati za provjeru. Agencije koje su kontaktirane u BiH su apsolutno spremne za saradnju. Naš interes je tu jasan, a to je boriti se zajedno s drugima, boriti se protiv svakog oblika ugrožavanja sigurnosti bilo gdje. Mi tu stojimo kao servis i svaku informaciju koju imamo rado ćemo podijeliti s drugima", navodi Krešić.

On dodaje da sigurnosne agencije u BiH motre društvene mreže i blogove na kojima se, u pojedinim slučajevima, veličaju napadi u Parizu.

"Nove tehnologije daju mogućnost da iznose svoje stavove. Činjenica je i da su te nove tehnologije često zloupotrijebljene i da agencije za provođenje zakona itekako koriste za prikupljanje informacija. Reakcija naspram takvih blogova ili komentara apsolutno postoji", dodaje Krešić.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, potvrdio je za Klix.ba da su francuske vlasti, putem Interpola, zatražile provjeru određenih osoba.

"Te zahtjeve smo proslijedili policijskim agencijama u BiH i oni nemaju dodira s našim građanima", kaže Vilić.