BiH
34

BiH uspostavila diplomatske odnose s Republikom Sejšeli

Klix.ba
U Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku 4. juna 2014. godine upriličena je ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Sejšeli.

Ispred Bosne i Hercegovine Zajedničku izjavu je potpisala stalna predstavnica naše zemlje pri Ujedinjenim narodima u New Yorku ambasadorica Mirsada Čolaković, dok je ispred Sejšela potpisala stalna predstavnica te države pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, ambasadorica Marie-Louise Potter.

U razgovoru nakon ceremonije ambasadorice su razmijenile mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne saradnje, te je posebno istaknuta važnost skorog potpisivanja bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koje bi doprinijelo jačanju trgovinske i turističke razmjene. Također je inicirano razmatranje mogućnosti uvođenja putnih olakšica, imajući u vidu zainteresiranost za vjerski turizam. Obostrano je istaknuto da bi razmjena bilateralnih posjeta na najvišem nivou značajno doprinijela produbljivanju prijateljskih odnosa i otvorila nove mogućnosti saradnje.

Ambasadorica Potter je izrazila saosjećanje sa građanima Bosne i Hercegovine zbog velikih ljudskih i materijalnih šteta prouzrokovanih nedavnim poplavama, te najavila donaciju njene zemlje za fond za žrtve poplava. Također se upisala u knjigu žalosti otvorenu u Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine u New Yorku.

U znak podrške jačanju prijateljskih odnosa, ambasadorica Potter je uručila notu kojom se potvrđuje podrška Sejšela kandidaturi Bosne i Hercegovine za Komitet za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAW) na izborima koji se održavaju krajem juna 2014. u New Yorku.

Bosna i Hercegovina je do danas uspostavila diplomatske odnose sa 172 države članice UN-a.