BiH
0

BiH: Uspostava informacionog sistema za migracije

FENA
Informacioni sistem za migracije omogućit će nadležnim ministarstvima i agencijama Bosne i Hercegovine efikasno praćenje stanja u oblasti migracija i azila te efikasniju borbu protiv ilegalne migracije.

Uspostavom sistema Bosna i Hercegovina je napravila veliki napredak prema ispunjavanju evropskih standarda u upravljanju migracijama, što će svakako imati utjecaja na liberalizaciju viznog režima Evropske unije za naše građane, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Informacioni sistem za migracije je elektronska baza podataka o strancima koja omogućuje sveobuhvatno i ažurno registrovanje i korištenje podataka o svim stranim državljanima koji su došli u kontakt s vlastima BiH po osnovu Zakona o boravku i kretanju stranaca i azilu.

Podatke o strancima u bazu podataka će unositi i podatke koristiti - Ministarstvo vanjskih poslova i njegova diplomatsko-konzularna predstavništva u svijetu kada vrše poslove vezane za izdavanje viza; Granična policija i njene jedinice na graničnim prijelazima kada vrše poslove vezane za ulazak i izlazak stranih državljana u i iz Bosne i Hercegovine; Služba za strance i njeni terenski centri kada vrše poslove vezane za prijavu boravka stranih državljana, odobravanja privremenog ili trajnog boravka, protjerivanja stranih državljana i drugih aktivnosti koje proizilaze iz Zakona o boravku i kretanju stranaca, te Ministarstvo sigurnosti i njegovi sektori za migraciju i azil u vršenju poslova iz nadležnosti vezane za migracije i rješavanja zahtjeva za azil.

Vrijednost projekta je 920.000 eura, a finansiran je u potpunosti iz programa Evropske komisije CARDS 2003. Projekt su implementirali Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u suradnji s Direkcijom za implementaciju projekta CIPS.

Projektom su finansirane aktivnosti izrade softvera te nabavka i instaliranje hardvera-informatičke opreme.

Informatička oprema je instalirana u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima, Ministarstvu sigurnosti i njegovim sektorima za migracije i azil, Službi za strance i njenim terenskim uredima, Graničnoj policiji i na manjem broju graničnih prijelaza.

Ministarstvo sigurnosti je u okviru programa Evropske komisije IPA 2007. apliciralo projektom koji će omogućiti razvoj sistema i instaliranje informatičke opreme na većem broju graničnih prijelaza.