Nebojša Radmanović
0

"BiH uspješno obavlja svoju ulogu u Vijeću sigurnosti"

SRNA
Predjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je BiH već godinu dana članica Vijeća sigurnosti UN te da tu ulogu, prema riječima ambasadora zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti u New Yorku, uspješno ostvaruje.

"BiH tokom ovog mjeseca obavlja funkciju zemlje predsjedavajuće Vijeća sigurnosti UN. U Predsjedništvu BiH dogovoreno je da tokom predsjedavanja, u vrijeme kada imamo više obaveza, tu funkciju obavlja Misija BiH pri UN na čelu sa ambasadorom Ivanom Barbalićem", rekao je Radmanović za Srnu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je Misija BiH pri UN pojačana u periodu dok BiH predsjedava Vijećem sigurnosti UN.

"U sva tri kabineta u  Predsjedništva BiH su ljudi zaduženi za rad Vijeća sigurnostiUN a i počajan je rad u Ministarstvu vanjskih poslova BiH na tom planu", dodao je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra i da su pojedinci u Sarajevu nepotrebno mistifikovali i napravili  dramu u vezi sa  predsjedavanjem BiH Vijećem sigurnosti.

"Već je prošlo pola mjeseca, a krajem naredne sedmice se završava tematska debata koju je predložila BiH. Materijal smo završili i usaglasili se sa Sekretarijatom Vijeća sigurnosti. Dakle, sve funkcioniše u najboljem redu na žalost onih koji smatraju da doći do propasti ako oni ne odu u New York", rekao  je Radmanović.

On je napomenuo da je generalno gledano u radu Vijeća sigurnosti UN januar manje opterećen. 
"Tačno je i da ima osjetljivih pitanja u Vijeću sigurnosti. Ne može se zemlja koja je u Vijeću sigurnosti UN bojati takvih pitanja jer smo svjesno ušli u to tijelo i moramo sve uraditi na najbolji mogući način", rekao je Radmanović.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je ranije ocijenio neprimjernom odluku Predsjedništva BiH da BiH tematskom sjednicom Vijeća sigurnosti BiH predsjedava na nivou ambasadora. 

Tematska debata, koju je predložila BiH  pred Vijećem sigurnosti UN planirana za 21. januar, kojom prilikom će se razgovarati o temi postkonfliktna izgradnja institucija kao dio izgradnje mira.