Isključivo za mlade
0

FOTO / BiH uskoro dobija prvu banku sperme

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Federalna ministrica obrazovanja i nauke (FMON) Meliha Alić i generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo prof. dr. Faris Gavrankapetanović potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju projekta pod nazivom "Osnivanja prve banke sperme u BiH" i projekta koji će doprinijeti kvalitetnijem liječenju oboljelih od malignog oboljenja želuca.

Šef hirurških disciplina KCUS-a doc. dr. Mustafa Hiroš pojasnio je da se projekat osnivanja prve banke sperme u BiH odnosi isključivo na mlade muškarce koji imaju teške oblike malignih oboljenja, a njihova sperma se, u skladu s propisima Svjetske zdravstvene organizacije, rezervira prije početka liječenja za potrebe reprodukcije.

Cilj ovog projekta je da se tim mladim ljudima, nakon procesa liječenja i rehabilitacije, omogući kvalitetan i normalan socijalni život i zasnivanje porodice. Dosad se za takve intrervencije pomoć tražila u medicinskim centrima u Zagrebu i Ljubljani.

Hiroš je kazao da to tehnički nije prezahtjevan postupak, te precizirao da se uzima pet uzoraka, između trećeg i petog dana nakon posljednjeg odnosa, te posebnom tehnologijom kvalitetno čuva narednih deset godina.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Veći dio opreme za potrebe realizacije ovog projekta smješten je na Institutu za kliničku patologiju i citologiju KCUS-a, a stručnjaci navode da će proces krenuti uskoro - čim bude kompletirana oprema.

Šefica Instituta za kliničku patologiju i citologiju doc. dr. Nurija Bilalović naglasila je da bi od naredne godine taj projekt trebalo da obuhvati i žene, te uključi i čuvanje jajnih ćelija za iste potrebe, te kazala da se i tu očekuje podrška KCUS-a i federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

Docentica Bilalović naglasila je osim humanog i naučnoistraživačku vrijednost potpisanih ugovora. Ona je kazala da će rezultati studije, drugog danas potpisanog projekta, koji je fokusiran na kvalitetnije liječenje osoba oboljelih od karcinoma želuca (rasprostranjenog posebno među mladima) biti objavljen u evropskim časopisima.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Gavrankapetanović istaknuo je značaj oba projekta, te naglasio da su oni etički u potpunosti opravdani.

Projekt "Osnivanja prve banke sperme u BiH" Ministarstvo finansira sa 30.000 KM, a drugi nazvan "Prognostička i produktivna vrijednost imunohistohemijskog određivanja proteina u karcinomu želuca“ s oko 18.500 KM.

Ministrica Alić izrazila je zadovoljstvo zbog sudjelovanja u finansiranju pomenutih multidsciplinarnih projekata, te naglasila da je Ministarstvo svjesno značaja ulaganja u nauku dosad u projekte KCUS-a uložilo oko 156.000 KM.