BiH
0

BiH uskoro članica CEEPUS-a

FENA
U središtu pozornosti 13. ministarske konferencije zemalja članica Srednjoeuropskoga programa sveučilišne razmjene studenata i profesora koja je danas počela u Zagrebu bit ade razvoj zajedničkih istraživačkih programa, a najavljeno je i primanje BiH kao 14. zemlje-članice.

Razvoj zajedničkih istraživačkih programa vrhunski je cilj koji si CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) postavlja u narednome razdoblju, istaknuli su na konferenciji za novinare glavna tajnica CEEPUS-a Elisabeth Sorantin i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Hrvatski glavni grad i ministar Primorac domaćini su konferencije budući da je Hrvatska tijekom protekloga jednogodišnjeg razdoblja predsjedala tim programa, a na kraju današnje konferencije čelnu će poziciju prepustiti Bugarskoj koju na konferenciji predstavlja zamjenica ministra znanosti i obrazovanja državna tajnica Ekaterina Vitkova.

Zamjenica bugarskoga ministra znanosti i obrazovanja ocijenila je vrlo uspješnim hrvatsko predsjedanje te najavila da će tijekom predsjedanja Bugarske u središtu pozornosti, osim razvoja istraživačkih programa, biti i stvaranje uvjeta za dobre doktorske i post-doktorske studijske programe.

Ministar civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Sredoje Nović je istaknuo pak da će BiH na ministarskoj konferenciji iskazati snažnu želju za pristup u CEEPUS budući da to smatra i izlaskom BiH u Europu posredstvom razmjene u programima visokoga obrazovanja. Za Novića članstvo u CEEPUS-u omogućit će i prosudbu kvalitete tamošnjih sveučilišta.

Glavna tajnica CEEPUS-a podsjetila je da se u sklopu programa razmjene financira isključivo mobilnost profesora i studenta te da je "interna valuta" programa mjesečna stipendija koju snosi svaka zemlja članica. Istaknula je da će u ovoj akademskoj godini biti ostvareno 5325 mjeseci stipendija.

U CEEPUS-u su Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Madžarska, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka Republika i Slovenija.

Po riječima Elisabethe Sorantin u tijeku su i pregovori o pristupanju Švicarske i Lihtenštajna, a o tomu se razgovara se i s predstavnicima baltičkih zemalja.