BiH
53

BiH ukinula vize za državljane Azerbejdžana, Bahreina, Omana, UAE...

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, ukinulo je vize za ulazak u BiH za državljane 10 zemalja.

Pored uvrštavanja šest zemalja s Bijele (Schengen) liste u skladu s propisima europskog zakonodavstva: Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Mauricijus, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis, u bezvizni režim uključeni su Azerbajdžan, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati zbog razvijenih bilateralnih odnosa s ovim državama i intenziviranja poslovnih kontakata, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tako se u bh. bezviznom režimu do 90 dana nalaze ukupno 72 zemlje čiji su državljani oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH.

Viza su oslobođeni i državljani još 14 država s kojima BiH ima zaključen međunarodni sporazum o oslobađanju od viznog režima za nositelje pojedinih vrsta putnih isprava.

Državljani pet država koji imaju službenu i diplomatsku putovnicu, na bazi reciprociteta i poslovnih interesa BiH, također su oslobođeni pribavljanja viza.