Ratkovica - Čubrilović
0

BiH u ovoj godini preuzima kontrolu nad svojim nebom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bosna i Hercegovina bi do kraja ove godine trebalo da preuzme upravljanje vlastitim vazdušnim prostorom, koji sada kontroliraju Zagreb i Beograd, očekuju direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica i ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović.

Zbog nepostojanja sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem kontrolu bh. neba iznad 3.000 pa do 14.000 metara vrše Srbija i Hrvatska, što naša zemlja godišnje plaća sa sedam do osam miliona eura.

Čubrilović navodi da bi potpuno uspostavljena kontrola nad nebom od nadležnih u BiH trebala donijeti i dodatne prihode državi.

Resorni ministar RS-a je, nakon posjete Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH, koja ima sjedište u Banjoj Luci, rekao kako očekuje da Vijeće ministara BiH što prije osigura materijalan sredstva za trajno rješavanje pitanja poslovnog prostora za ovu direkciju.

Direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica najavio je da će se sutra u prostorijama te institucije održati regionalni sastanak kome će prisustvovati predstavnici agencija za pružanje usluga u kontroli letenja iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Bh. direkcija ima dva regionalna ureda, od kojih je jedan u Sarajevu, sa dvanaest zaposlenih, drugi u Mostaru, sa pet, dok je u Banjoj Luci u sjedištu Direkcije predviđen 61 zaposlenik.

Sjedište Direkcije već je, kazao je Ratkovica, preseljeno u Banju Luku, ali ostaje još tehnički dio instalacija, servera i telefonije, koji bi trebalo da se završi naredne sedmice.

Kompletan sistem Direkcije koji se nastoji uspostaviti u BiH finansira se iz kreditnih sredstava EBRD-a u iznosu od 17 miliona eura.