BiH
46

BiH u jesenjim bojama: Sarajlije i Banjalučani uživali u parkovima, Tuzlaci na jezeru

Piše: M. N.
Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iako je jesen kalendarski nastupila 23. septembra, u BiH se osjeti i vidi tek ovih dana. Nakon tmurnih i kišovitih dana uslijedio je sunčani period, a priroda je počela oblačiti "jesenje ruho".

Trotoari i ulice su prekrivene lišćem raznih boja, a drveća polako ogolijevaju i pripremaju se za zimu. Bh. građani su ovaj dan iskoristili za šetnju i uživanje u predivnim pejzažima.

Sarajlije su uživale u suncu i temperaturi od 15 stepeni te su dan proveli u parkovima i ispijajući kafu u baštama kafića.

U Tuzli je dnevna temperatura bila veća za stepen, a građani su dan proveli uz jezero dok su se najhrabriji i okupali. Također, ronioci su izabrali ovaj dan da obave svoje zadatke.

Banjalučani su također uživali u šetnji parkovima, ali ne i suncu s obzirom da danas preovladava poprilično oblačno vrijeme s povremenim sunčanim intervalima. Hladnije je nego ud drugim dijelovima BiH i najviša temperatura je iznosila 13 stepeni.

Zeničani i Maglajlije sunčane dane oktobra provode u šetnjama ulicama i parkovima koji su ukrašeni bojama jeseni. Izletište Bistričak koje je bilo jedno od najpopularnijih kod Zeničana, a koje je udaljeno oko 25 kilometara od Zenice, još uvijek se nije oporavilo od majskih poplava iz 2014. godine zbog čega je posjećenost slabija.

U lijepom vremenu građani BiH će uživati do srijede kada slijedi naoblačenje i kišoviti period.

Jesen će trajati do 21. decembra, a ono što je karakteristično za ovo godišnje doba jeste da skraćuje dan. Zbog toga se u posljednjoj sedmici oktobra pomjera vrijeme za jedan sat unazad.

Inače, ovogodišnje doba asocira na žetvu i berbu plodova jabuke, kruške, šljive, grožđa itd.