Valentin Inzko
0

"BiH u EU vode samo dogovori i kompromisi"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko je danas prvi put posjetio Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, gdje se sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem.

"Drago mi je da sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu kao partner lokalnih organa vlasti u ovom značajnom periodu tranzicije koji je pred nama", rekao je Inzko, naglašavajući da s lokalnim političkim liderima želi uspostaviti istinsko partnerstvo kao instrument za postizanje napretka u BiH na putu evropskih integracija. "Politički pregovori nemaju alternativu, bez obzira kako teški ti pregovori mogu biti. Vijeće za implementaciju mira je u svom prošlosedmičnom Komunikeu takođe eksplicitno pozdravilo princip dogovora i kompromisa, upravo one principe na kojima se zasniva i Evropska unija, što mora biti vodeće načelo za daljnje napredovanje Bosne i Hercegovine i njen ulazak u Evropsku uniju."

Inzko je informirao članove Predsjedništva da su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU na neformalnom sastanku održanom prošlog vikenda u Češkoj Republici još jednom ponovili opredjeljenje Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i cijelom balkanskom regionu.

"Evropska unija je već prisutna u Bosni i Hercegovini, i to u nekoliko oblika, i spremna je da unaprijedi svoje političko prisustvo u BiH u okviru tranzicije OHR-a u misiju Evropske unije", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je takođe naglasio da, prije nego što ova dugoočekivana tranzicija bude moguća, bosanskohercegovački organi vlasti na svim nivoima moraju poduzeti dodatne napore kako bi ispunili svih pet ciljeva i dva uslova koje je Vijeće za implementaciju mira definiralo za zatvaranje OHR-a.

"Ispunjavanje ovih uslova će omogućiti Bosni i Hercegovini da svu svoju energiju usmjeri na proces evropskih integracija, što će biti izuzetno korisno za obične građane, ekonomiju, kao i za buduću stabilnost i prosperitet ove zemlje", zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.