213.000 mina na 10.000 lokacija
0

BiH: U 12 mjeseci od mina poginulo devetoro ljudi

SRNA
Od mina je u BiH u posljednjih 12 mjeseci poginulo devet osoba, a 17 je povrijeđeno, potvrđeno je iz Delegacije EU u BiH.

U BiH se i dalje nalazi 213.000 mina na 10.000 lokacija, što znači da je još tri posto teritorije BiH pokriveno minama.

U proteklom ratu u BiH postavljeno je oko dva miliona mina, što ju je svrstalo u zemlje sa najviše ubojnih sredstava u svijetu. 

Iz Delegacije EU podsjećaju da je Evropska komisija od 1996. godine provela 55 projekata deminiranja vrijednih oko 40 miliona eura. 

Nedavno dogovorenim projektom utroška sredstava iz IPA fondova za BiH za 2011. godinu planirano je da za deminiranje bude izdvojeno sedam miliona eura i to u tri dijela. 

Prvi dio činio bi humanitarno deminiranje, drugim je predviđeno da u saradnji sa BH MAK-om bude obavljeno izviđanje 70 kilometara kvadratnih miniranih površina s ciljem određivanja novih  prioriteta, dok bi u okviru trećeg dijela bile implementirane aktivnosti vezane za edukaciju o svjesnosti opasnosti od mina i podrška žrtvama od mina i njihovim porodicama. 

Cilj je da aktivnosti ne budu usmjerene samo na puko deminiranje nego i na poboljšanje statusa povratničke populacije, razvoj poljoprivrede, turizma i drugih oblasti koje zavise od deminiranja, te obezbjeđivanje sigurnijeg okruženja za strane investicije. 
Do sada su finansirana dva projekta zapošljavanja žrtava ili članova porodica žrtava od mina kojim je bilo obuhvaćeno oko 180 osoba. 

Iako je Strategijom deminerskog djelovanja planirano da BiH do 2019. godine bude bez mina, predviđanja su da taj rok neće biti ispunjen.  

U toku je i usvajanje novog zakona o deminiranju koji bi trebalo da definiše metode omogućavanja dugoročnijeg finansiranja deminiranja.