Eduard Kukan
0

"BiH treba ukinuti vizni režim čim ispuni sve uvjete"

FENA
Članovi delegacije Evropskog parlamenta (EP) koji su prošle sedmice posjetili BiH izvijestili su jučer Komitet za vanjske poslove EP-a da Bosni i Hercegovini treba ukinuti vizni režim sa zemljama Evropske unije čim svi uvjeti budu ispunjeni, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Delegacije EP-a za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Eduard Kukan.

Kukan, koji je tada predvodio evropsku parlamentarnu delegaciju, potvrdio je novinarima da su predstavnici nevladinih organizacija s kojima su se susreli u okviru te posjete zaista tražili odgodu liberalizacije viznog režima zbog navodne bojazni da će to bh. vlasti iskoristiti u predizbornoj kampanji.

On je, međutim, kazao da u vezi s tim sastankom nema ničeg sumnjivog, jer je uobičajena praksa da se evropski parlamentarci prilikom ovakvih posjeta susreću s predstavnicima nevladinog sektora.

Članovi delegacije su nakon tog susreta raspravljali o zahtjevu nevladinih organizacija, ali su donijeli zaključak da nema odgode ako se uvjeti ispune jer bi to bilo nepošteno prema građanima BiH i u tom smislu su i uputili izvještaj Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta.