Druženje partizana u Sarajevu
0

BiH treba snage koje će se boriti protiv fašizma

Piše: N. Jamaković
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U povodu Dana državnosti BiH danas je u sarajevskom restoranu "Fellini" upriličeno tradicionalno druženje s nosiocima partizanske spomenice 1941. godine.

Lijepo je bilo na jednom mjestu vidjeti nekadašnje saborce, borce protiv fašizma u periodu 1941 - 1945. godine. Iako ih ima dosta u kasnim 80-im, pa i 90-im godinama, druženje ni u kom slučaju nisu željeli propusiti.

Učesnik narodnooslobodilačkog rata i predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a iz sarajevske općine Centar, Šerif Biser, ispričao nam je kako se narodnooslobodilačkom pokretu protiv okupatora priključio još kao 17-godišnjak, te da je 1942. dospio kao "ilegalista" u zloglasni logor Jasenovac, odakle ga je uz pomoć jednog prijatelja uspio izvući otac. Odmah po izlasku iz logora se priključio partizanima i oslobađanju zemlje. Priključio se, kaže, borbi protiv neprijatelja, jer je vidio kako iz Sarajeva odvode nevine ljude, Srbe i Jevreje.

Ponose se ulicama s imenima fašista

"Boli me što je danas na sceni fašizam u RS, gdje je napravljena četnička država, samo za jedan narod, dok za druge nema ni posla ni bilo čega drugog. U zapadnoj Hercegovini se ponose ulicama koje su dobile ime po fašistima Miletu Budaku i Juretu Francetiću. Još uvijek imamo mjesta u kojima su dvije škole pod jednim krovom, ili situacije kad roditelji brane djeci da se druže s djecom druge nacionalnosti. BiH trebaju antifašističke snage koje će se udružiti protiv tog zla", rekao je Biser.

S njegovim riječima složio se i Petar Babić, nekadašnji partizan i nosilac spomenice.

"Mi smo se borili protiv Nijemaca, ustaša i četnika, koji su bili naši neprijatelji. Na našoj, antifašističkoj strani su bili pripadnici svih naroda, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali, nije se gledalo ko je ko. A danas, uspjeli su čak podijeliti i nas, nekadašnje saborce, napravili su razliku između antifašista iz Banje Luke i Sarajeva", kazao je Babić.

Komunisti su vodili računa o svojim borcima

Dodao je kako je nekadašnja, komunistička vlast itekako vodila računa o svojim borcima.

"O svakom od nas se vodilo računa, nijedan od nas nije mogao biti nezadovoljan. Za mene je bilo nezamislivo da štrajkujem protiv države za koju sam lio krv, na što su borci iz proteklog rata bili prisiljeni", kaže Babić.

Antifašiste je posjetio i pridružio im se predsjednik Stranke demokratske akcije, Sulejman Tihić. Novinarima je rekao da je došao zahvaliti ljudima koji su dali veliki doprinos za našu državu.

"ZAVNOBiH ima daleko veći utjecaj na današnju BiH, nego što se to vidi u javnosti. Ovim ljudima treba odati dužnu pažnju zbog njihove antifašističke borbe i borbe za našu državu", rekao je Tihić.

Svi političari su za evropske vrijednosti

Na upit koliko je realna mogućnost da se u BiH danas na svim stranama stvori jedinstven blok koji bi djelovao u korist jake i jedinstvene BiH, Tihić je rekao kako političari moraju više razgovarati.

"Sve politike su za evropske vrijednosti. Postoje razlike u mišljenjima i stavovima, ali njih moramo rješavati kroz razgovor. Vjerujte mi, oni koji se u javnosti busaju određenim stavovima kad kamere nisu tu imaju dosta drukčiji pristup i spremni su na razgovor. Za postizanje dogovora trebat će vrijeme, ali ja se nadam da će vrlo brzo doći vrijeme kad ćemo imati daleko više ljudi na svim stranama koji će zajednički slaviti Dan državnosti BiH", kazao je Tihić, te dodao kako i mediji trebaju podržavati političare koji žele rješavati pitanja, a ne one koji su protiv dogovora.

Tekst ćemo završiti optimističnim podatkom. Potpredsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo, Ibrahim Durmo, rekao je novinarima kako se sve više mladih uključuje u antifašistička udruženja, te da se samo SABNOR-u KS u posljednjih nekoliko dana pridružilo 150 mladih članova.