Zaključak radionice
0

BiH treba preko 13 godina da se riješi viška oružja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ukoliko nastavi ovim tempom BiH će biti potrebno preko 13 godina da se riješi viška naoružanja, rečeno je na današnjoj radionici o implementaciji "Državne strategije za kontrolu oružja i streljiva" koja se održava u Međugorju.

Po riječima predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH Branka Zrne, BiH trenutno raspolaže s 4,7 miliona eura za uništavanje oružja, od čega je 2,7 miliona eura osigurao Razvojni program UN-a (UNDP).

Zrno je istakao kako postoji realna opasnost da taj novac nestane, odnosno promjeni vlasnika, jer BiH nije jedina zemlja koja ima takav problem.

On je dodao kako jedan od problema kod uništavanja oružja predstavlja i nekoordiniranost unutrašnjeg sistema koji utvrđuje i određuje okvire unutar kojega taj postao treba završiti.

"Potrebno je odrediti hoće li se oružje prodavati, donirati ili uništavati", istakao je Zrno, koji smatra kako oružje treba uništiti.

Za Ministarstvo odbrane BiH ova konferencija je jako važna s aspekta analize implementacije ranije potpisanog sporazuma između Vijeća ministara i entitetskih vlada oko raspolaganja pokretnom i nepokretnom imovinom, koja podrazumijeva između ostalog i naoružanje i streljivo, kazala je zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš.

Na današnjoj konferenciji istaknuto je da preko 16 posto građana posjeduje oružje, te da, dok god u našoj zemlji ne bude prisutna politička i ekonomska sigurnost, teško se može očekivati neko drastičnije smanjenje osobnog naoružanja.

Prema podacima Federalne uprave policije, tokom 2008. godine fizičkim je osobama izdano 6.760 odobrenja za nabavljanje oružja, izdano je 10.520, a izvršena zamjena 21.274 oružana lista. Na osnovu tih podataka vidljivo je da se kod građana nalazi veliki broj oružja.

Inače, u vremenskom razdoblju od 1. januara 2007. do 31. marta ove godine izvršeno je 45 ubistava vatrenim oružjem, te više od 55 pokušaja ubistva. Vatrenim oružjem počinjeno je 27 kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih povreda i 13 nanošenja lakih tjelesnih povreda. Također, izvršeno je više od 280 razbojništva i razbojničkih krađa uz upotrebu oružja.