Ambasadori PIC-a
0

"BiH treba odgovarajući budžet"

FENA
Sjednica PIC-a (Foto: Arhiv)
Sjednica PIC-a (Foto: Arhiv)
Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira izražavaju zabrinutost da bi funkcioniranje i sposobnost državnih institucija da odgovore na zakonske uvjete i uvjete koje je potrebno ispuniti za proces evropskih integracija, mogli biti ugroženi zbog neadekvatnog državnog budžeta, saopćeno je danas iz OHR-a.

Ambasadori pozivaju Fiskalno vijeće da osigura da državni budžet za 2011. bude utvrđen u obimu koji omogućava uspješno i efikasno funkcioniranje državnih institucija.

Da bi Bosna i Hercegovina poduzela ključne reforme i postigla napredak na putu evropskih integracija, izuzetno je važno da država ima institucije koje dobro funkcioniraju i da razvija agencije koje su formirane radi provođenja reformi potrebnih za evropske integracije.

Iako je važno zadržati fiskalnu odgovornost i bez obzira na potrebu za dodatnim budžetskim prilagođavanjima na svim nivoima vlasti, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su podsjetili da državne institucije moraju imati resurse koji su im potrebni da održe i unaprijede svoj obim rada.

"Napominjemo da je u pogledu fiskalne konsolidacije država poduzela veće napore nego entiteti, pogotovo u odnosu na Federaciju BiH te da je svaka vrsta dodatne budžetske podrške i resursa međunarodnih financijskih institucija tokom prošle godine bila upućena entitetima, a ne državi", kaže se u izjavi ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.