Jose Manuel Barroso
0

"BiH treba da ima evropsku budućnost"

SRNA
Jose Manuel Barroso u Predsjedništvu BiH
Jose Manuel Barroso u Predsjedništvu BiH
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso poručio je danas da je BiH član evropske porodice i da ova zemlja treba da ima evropsku budućnost.

Barroso je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu izjavio novinarima da je opredjeljenje EU za evropsku budućnost BiH izuzetno snažno i da u Komisiji žele da se BiH kreće ka članstvu u Uniji.

"Izuzetno je važno da BiH ne zaostaje za zemljama regiona na tom putu. Upravo zbog toga treba svoju sudbinu da uzme u svoje ruke", naglasio je Barroso.

On je dodao da je tokom razgovora sa članovima Predsjedništva još jednom naglašeno da je potrebno da se vide odlučnost, politička odgovornost, te duh i kultura kompromisa u BiH.

"Ovo je zajednička vizija i zajednička želja od najvećeg značaja za nas da se radi na reformama koje su ključne za napredovanje ka EU", naveo je Barroso.

Da bi se realizovale neophodne reforme, on je naveo potrebu formiranja vlasti na nivou BiH kako bi se rješavali gorući prioriteti.

"BiH nije sama. Evropska unija je u potpunosti spremna da vam pomogne ojačanim prisustvom ne samo politički nego i finansijski", poručio je Barroso dodajući da ima povjerenje u BiH i njenu evropsku budućnost.
Članovi Predsjedništva BiH upoznali su Barrosa sa rezultatima koje je zemlja postigla u posljednje vrijeme.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da ti rezultati nisu mali bez obzira što "unutar BiH nismo zadovoljni tempom" kojim zemlja napreduje prema evropskim integracijama.

"Zajednički i jedinstven stav svih nas u BiH jest njen put prema EU što su danas potvrdili članovi Predsjedništva u ime svih građana BiH", naveo je Radmanović.

On je izrazio uvjerenje da će BiH u toku godine uraditi posao koji će BiH dovesti do aplikacije za evropski status.