Zbog lažnih azilanata
0

BiH sve dalje od vizne liberalizacije?

SRNA
Šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je nadu da problemi sa pripadnicama albanske manjine sa juga Srbije i Makedonije koji pojačano traže politički azil u Belgiji i Njemačkoj, neće otežati stavljanje BiH na bijelu šengensku listu zemalja zapadnog Balkana.

Usljed velikog priliva lažnih azilanata, neke zemlje EU i političke grupacije žele da se još sačeka sa viznom liberalizacijom da bi se vidjelo kakve su njene posljedice na priliv imigracije, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

U Briselu se nezvanično čuje da Albanija gotovo više nema šanse da uhvati voz bezviznog režima, a da je julski rok za BiH ugrožen, što otvara pitanje da li će BiH biti kolateralna šteta ovih događaja.

Zagovornici brže liberalizacije smatraju da bi, ukoliko bi se to dogodilo, BiH mogla da bude ostavljena na čekanju do kraja ove godine.

Neimenovani ekspret rekao je Srni da je do prije nekoliko mjeseci juli izgledao kao realan datum za eventualnu liberalizaciju viznog režima u BiH, ali sad je on sve dalji.

"Ali, trebalo bi naći načina da se razdvoji par BiH - Albanija, tako da ne budu obje zemlje stopirane zbog problema priliva lažnih azilanata s juga Srbije i iz Makedonije. To je potez na koji će se Evropska komisija relativno teško odlučiti", rekao je ekspert za viznu liberalizaciju.