BiH
0

BiH suočena s usporavanjem, Crna Gora danas parafira sporazum, Makedonija u statusu kandidata, Hrvatska blizu članstva u EU

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling sutra će se u Sarajevu sresti s komesarom Evropske unije za proširenje Ollijem Rehnom.

Christian Schwarz-Schilling i Olli Rehn će razgovarati o napretku Bosne i Hercegovine u ispunjavanju kriterija za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, najavila je glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Liljana Radetić.

Ključni uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je reforma policije, podsjetila je danas Radetić i istakla da u naporima da se o ovom pitanju postigne napredak, visoki predstavnik i prvi zamjenik visokog predstavnika, Raffi Gregorian, su tokom poslednjih nekoliko dana imali seriju konsultacija s političkim liderima.

Tokom ovih razgovora, međunarodna zajednica je jasno stavila do znanja da strane moraju poštovati obaveze koje su preuzele političkim sporazumom iz oktobra 2005., a posebno da se pridržavaju triju principa Evropske unije kako bi ispunili uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ukoliko narednih dana i sedmica ne dođe do napretka, Bosna i Hercegovina će se suočiti sa značajnim usporavanjem svojih pokušaja da ostvari čvršće veze s Evopskom unijom", upozorila je Radetić i dodala da će BiH zaostajati za drugim zemljama u regionu.

Ona je navela da će Crna Gora danas parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Makedoniji je već dodijeljen status kandidata, a Hrvatska velikim koracima napreduje ka punom članstvu u Evropskoj uniji.

Ovo pokazuje da Evropska unija nagrađuje one koji imaju potrebnu političku volju da odgovore izazovima evropskih integracija.

"Građani Bosne i Hercegovine ne smiju zaostajati za svojim susjedima. Vrijeme ističe", poručila je Lijljana Radetić.