BiH
0

BiH: Strategija upravljanja zračnim prometom najvjerovatnije će biti realizirana kreditnim sredstvima

FENA
U Informaciji o trenutnom statusu realizacije strategije upravljanja zračnim prometom BiH (ATM strategija BiH), koju je prije nekoliko dana Vladi FBiH dostavila Federalna direkcija za civilno zrakoplovstvo (FED CAD), predviđeno je da Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) uspostavi jedinstvenu službu oblasne kontrole zračnog prometa s dvije funkcionalne jedinice.

Usvajajući Informaciju, Vlada FBiH zadužila je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i FED CAD da, do uspostave Pružatelja usluga kontrole zračnog prometa u BiH (BH ANSP), osiguraju potpuno i sigurno izvršavanje poslova i zadataka koji proizilaze iz Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave i Odluke o delegiranju ovlasti za pružanje usluga kontrole zračnog prometa.

Ove dvije institucije, također, dužne su s BHDCA-om i Direkcijom za civilnu vazdušnu plovidbu Republike Srpske (RS CAD), osigurati sudjelovanje osoblja FED CAD-a u implementaciji ATM strategije, vodeći računa da ne dođe do ugrožavanja poslova i zadataka FED CAD-a.

Ovaj projekat, kako se ističe u Informaciji, moguće je realizirati jedino kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je globalni cilj strategije da institucije BiH preuzmu upravljanje i pružanje usluga u zračnom prometu.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će, zaključak je Vlade FBiH, u okviru unutarnje organizacije predvidjeti i jedinicu – odsjek s odgovornostima koje se odnose na nadležnost FBiH u izgradnji zračnih luka i njihovom upravljanju.

Vlada FBiH će zahtjevati od nadležnih državnih i entitetskih institucija da, u procesu transformacije, osiguraju da svo osoblje, oprema i infrastruktura FED CAD-a pređu zajedno u buduće institucije BiH.

Također, od nadležnih državnih i entitetskih institucija Federalna vlada traži da u procesu realizacije ATM strategije i nakon uspostave BH ANSP-a osiguraju funkcioniranje jedinica kontrole zračnog prometa u svim međunarodnim zračnim lukama u BiH.