Sadović - Cardona
0

BiH spremna primiti italijanskog oficira za vezu

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Italije u BiH Raimonda De Cardonu.

Ministar Sadović je naglasio spremnost Bosne i Hercegovine za intenzivniju policijsku saradnju s Republikom Italijom u oblasti ilegalnih migracija, organiziranog kriminala i terorizma, te prijem italijanskog oficira za vezu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Podsjećajući na susret s italijanskim ministrom unutrašnjih poslova Robertom Maronijem, prilikom kojeg je predložio potpisivanje novog sporazuma o policijskoj saradnji između dvije države, Sadović je istaknuo potrebu sklapanja sporazuma u oblasti tajnih podataka, te sporazuma o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nepogoda.

Zahvaljujući se ambasadoru Cardoni na dosadašnjem angažmanu Italije na planu liberalizacije viznog režima za zemlje jugoistočne Evrope, ministar Sadović je kazao da bi najbolje rješenje bilo istovremeno ukidanje viza za sve države ovog regiona.