BiH
26

BiH skinuta sa sive liste MONEYVAL-a

Klix.ba
Delegacija Bosne i Hercegovine pri Moneyvalu prisustvovala je 48. Plenarnom zasjedanju Komiteta Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) koje je održano u periodu od 14.9. do 18.9.2015. godine u Strasbourgu, saopšteno je iz SIPA-e.

Prema informacijama dobivenim od strane predstavnika SIPA-e, šefa BiH Moneyval delegacije, Delegacija BiH na Plenarnoj sjednici predstavila je 4.Izvještaj Bosne i Hercegovine o uzajamnoj procjeni mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Izvještaj je usvojen od strane Plenarne sjednice uz pozitivne komentare i ocjene za državu.

Imajući u vidu značajan napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u posljednja četiri mjeseca u oblasti provođenja mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, Plenarna sjednica Moneyval-a usvojila je prijedlog Moneyval sekretarijata za skidanje Javne izjave koja je objavljena 01.06.2014.godine, odnosno Bosna i Hercegovina je skinuta sa Moneyval sive liste, te je stavljena u rang država sa redovnom procedurom izvještavanja.