Rajko Vasić
0

"BiH sigurno neće dobiti novi ustav"

FENA
Rajko Vasić
Rajko Vasić
Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić tvrdi u današnjem saopćenju da BiH u ovom četverogodišnjem mandatu “sigurno neće” dobiti novi ustav koji, kako kaže, priziva lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Ali će, ustvrdio je Vasić, BiH “upasti u vrtloge dalje destabilizacije i unutrašnjeg rascjepa između zahtjeva za NATO-ovim integracijama i nastojanja EU da ojačanim predstavništvom BiH usmjerava ka Briselu”.

U pisanoj izjavi optužuje Lagumdžiju da, tokom posjete SAD-u, “pokušava svoju krivicu za ‘eliminaciju’ Hrvata iz Ustava u Federaciji BiH predstaviti kao krivicu međunarodne zajednice tvrdnjom da su HDZBiH i HDZ 1990 odbili ponudu takozvane međunarodne zajednice da učestvuju u vlasti”.

Lagumdžija igra, tvrdi Vasić, “na činjenicu da u Americi najviše dvije stotine javnih političkih faktora i ličnosti nešto znaju o BiH i da njihova znanja uglavnom sežu unazad dvadeset godina, a opterećena su stereotipima i klišeima o dobrim i lošim nacijama”.

Stoga, smatra izvršni sekretar SNSD-a, “Lagumdžija propagira ideju o Dejtonu 2 u koju nastoji pošto-poto da uvuče SAD jer im nudi BiH na NATO-pladnju kao prvi cilj, a tek nakon toga evropske integracije”.

“Lagumdžija se ovim deklariše kao američki i NATO-ov čovjek i okreće leđa Evropskoj uniji”, ustvrdio je Rajko Vasić.