Inzko na univerzitetu "Columbia"
0

"BiH se suočava s ozbiljnim ekonomskim problemima"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko kazao je danas na Univerzitetu „Columbia“ u New Yorku da je stranačka i politička taktika vođena tokom protekle četiri godine dovela do parlamentarnog zastoja u Bosni i Hercegovini.

Inzko je istaknuo da se zemlja suočava s ozbiljnim ekonomskim problemima, koji su dodatno pogoršani zbog globalne recesije.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a je kazao da uprkos ozbiljnosti problema u BiH „nove okolnosti“, koje su nastupile nakon izbora održanih 3. oktobra, pružaju nadu da će bosanskohercegovačke institucije u budućnosti efikasnije funkcionirati.

  • Nalazimo se u trenutku u kojem je moguća suštinska i pozitivna promjena - moramo iskoristiti taj trenutak - Inzkova je poruka.

On je naglaiso da će novi angažman Sjedinjenih Američkih Država pomoći da se ova mogućnost pretvori u realnost.

  • Želim istaknuti da ne govorimo o spašavanju propalog mirovnog procesa - govorimo o završavanju mirovnog procesa koji je već dao značajne rezultate. U sklopu zajedničkih napora međunarodna zajednica u BiH treba osigurati da se Bosna i Hercegovina nezaustavljivo kreće putem koji vodi ka potpunoj integraciji u evroatlantske institucije, kao demokratska, suverena i funkcionalna država. Međunarodna zajednica će podržati BiH u ovim nastojanjima, ali svima mora biti kristalno jasno da je odgovornost za osiguranje ovakvog ishoda na bosanskohercegovačkim političkim liderima - dodao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je također kazao da sve dok je OHR prisutan u BiH on može imati i imat će konstruktivnu ulogu u novom političkom okruženju.

Pored toga, Inzko smatra da mogućnosti koje pruža postizborno okruženje „povećavaju prostor za konstruktivno djelovanje OHR-a“.

  • Međunarodna zajednica mora imati čvrst i kreativan pristup u pomaganju lokalnim akterima da eliminiraju prepreke koje su do sada onemogućavale postizanje napretka - kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, saopćeno je iz OHR-a.