Nikola Špirić
0

'BiH se neće razvijati uz nejake nevladine organizacije'

FENA
Bosna i Hercegovina se neće razvijati ako budemo imali jake institucije vlasti a nejake nevladine organizacije, ili obrnuto, rekao je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić otvarajući konferenciju "Jačanje demokratske kulture dijaloga i saradnje institucija vlasti i civilnog društva u BiH".

U radu konferencije, koju su organizirali Odbor za civilno društvo, Sektor za razvoj civilnog društva pri Ministarstvu pravde BiH, BiH NVO Vijeće i Centar za promociju civilnog društva, uz pomoć USAID-a i Delegacije Evropske komisije, učestvovalo je oko 200 predstavnika nevladinog sektora i institucija vlasti (parlamenti, vlade, ministarstva, općine...).

Špirić je kazao da, kada je BiH u pitanju, uvijek bira evoluciju u odnosu na revoluciju, a to isto smatra kada je riječ o odnosu institucija vlasti i nevladinog sektora.

"Civilno društvo i nevladine organizacije ne mogu se razvijati potrebnim tempom ako u aktualnom političkom establišmentu imaju nepomirljivog protivnika, ali i obrnuto. Vlada ne želi protivnike i opoziciju u civilnom društvu, već želi priznati aktivnost organizacija nevladinog sektora koje se zalažu za javnu dobrobit i sarađivati s njima, te iskoristiti njihov rad kako bi se brže i efikasnije postigao željeni napredak", rekao je predsedavajući Špirić.

Učesnici konferencije su na kraju usvojili zaključke kojima izražavaju opredijeljenost da pristupe dosljednom ispunjavanju svojih obaveza iz Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i NVO sektora u BiH, prije svega uspostavljanju ureda za saradnju s nevladinim sektorom i savjeta za razvoj civilnog društva.

Također su pozvali na izradu strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u BiH s odgovarajućim operativnim planom za njeno provođenje, praćenje i evaluaciju.

Direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda izjavila je novinarima po završetku konferencije da očekuje da se ovaj put zaista pristupi realizaciji dogovorenog, jer je već izgubljeno dovoljno vremena.

Navela je kako je na konferenciji istaknuto da je potrebno uputiti podršku predstavnicima nevladinih organizacija i novinarima koji su u posljednje vrijeme bili meta napada.