Franjo Komarica
0

"BiH se nalazi u jednoj od najdramatičnijih kriza od Dejtona"

FENA
Franjo Komarica (Foto: SRNA)
Franjo Komarica (Foto: SRNA)
Biskup banjalučki Franjo Komarica ponovio je da se povratak katolika u RS i cijelu BiH nije dogodio, da je njih sve manje, a da odgovornost za to snose politički faktori u našoj zemlji, ali i predstavnici međunarodne zajednice.

“Bilo bi za očekivati da se i u RS-u i cijeloj BiH provodio Dejtonski sporazum, posebno Aneks 7., koji predviđa povratak svih i osiguranje stanarskog prava. Međutim, taj se povratak za katolike nije dogodio, osim sporadičnih slučajeva”, rekao je biskup Komarica na pres-konferenciji uoči katoličkog blagdana Uskrsa.

Također, ponovio je nezadovoljstvo nereagiranjem političara da se prognanim vrati pravo na njihov dom u rodnom mjestu.

“Puno je obeshrabrenih ljudi koji, bojim se, neće za života ostvariti temeljno ljudsko pravo - pravo na rodni kraj, što je teška sramotna ljaga na generaciju ovdašnjih političara”, rekao je monsinjor Komarica, uz ocjenju da će prije i Hrvatska obnoviti imanja onima koja su porušena nego što će se to dogoditi u BiH, a sve zahvaljujući pritisku međunarodne zajednice, koji je izostao u BiH.

Zbog svega toga, BiH, ide ka teškoj drami, da “postane stvarna crna rupa u Evropi”, te ponovo postavio pitanje političarima šta to kane s ovom zemljom.

“Očito je da se naša zemlja trenutno nalazi u jednoj od najdramatičnijih kriza od potpisivanja Dejtonskog sporazuma zbog različitih koncepcija o njenoj budućnosti. I prema mnogim ozbiljnim analitičarima, najdramatičnije i pitanje svih pitanja i u RS-u i BiH je pitanje nesređenog stanja hrvatskog naroda, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je biskup Komarica.

Također, očekuje i da se sazove međunarodna konferencija koja bi donijela zaokret prema sretnijoj i normalnijoj budućnosti ove zemlje, a to znači da se mora omogućiti svima koji to žele i mogućnost povratka i ostanka. Banjalučki biskup je danas uputio i uskrsnu poruku, naglašavajući da Uskrs za vjernika znači obnovu života, mira i radosti.

Čestitke je uputio i pravoslavnim vjernicima.