Sven Alkalaj u Berlinu
0

"BiH se nalazi na prekretnici"

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sudjelovao je u subotu u Berlinu na radnom doručku kojeg je ministar vanjskih poslova i zamjenik kancelara Njemačke Guido Westerwelle priredio za ministre vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVPBiH, bila je to dobra prilika da ministri vanjskih poslova zemalja regiona razmjene mišljenja o regionalnoj suradnji, a u cilju što brže integracije regiona u Evropsku uniju i NATO.

Sastanak je upriličen na marginama regionalne konferencije "Dijalog lidera Austrije, Njemačke i SAD-a s liderima jugoistočne Evrope", koji su zajedno organizirali Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, MVP Austrije i Aspen Institut sa sjedištem u Berlinu.

Ministar Alkalaj naglasio je u obraćanju da se BiH sad nalazi na nekoj vrsti prekretnice.

Nužno je što prije formirati vlast na svim nivoima, te odmah krenuti s reformskim procesom da bi BiH uhvatila korak s ostalim zemljama regiona. Naglasio je važnost podnošenja kandidature za članstvo u EU, te je u tom kontekstu informirao sudionike skupa o "pozitivnom scenariju" ubrzanog približavanja BiH kandidatskom statusu nakon što bude formirana vlast i ispune određeni uvjeti.

BiH, kako je naglasio, računa na podršku Njemačke da bi aplikacija BiH za članstvo u EU bila prihvaćena tokom naredne godine i da bi se prestalo s vezivanjem aplikacije sa zatvaranjem OHR-a.

Naglašena je i potreba nedvosmislene podrške Njemačke i ostalih članica NATO-a da se BiH omogući i brže približavanje tom savezu, što je proces potpuno komplementaran s realizacijom novog sigurnosnog koncepta EU-a i NATO-a u regionu.

Ministri vanjskih poslova zemalja regiona naglasili su da je u regionalnim odnosima stvorena veoma pozitivna dinamika koja može biti iskorištena i za konačno rješavanje svih otvorenih problema.

Svi su pozdravili odluku o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju kao logičan potez koji ohrabruje reformske snage i procese u tim zemljama.

Ministar Alkalaj je drugog dana Konferencije bio uvodničar na panelu posvećenom sigurnosnim perspektivama u regionu.

Perspektiva članstva regiona u EU i NATO-u dala je veliki podstrek ne samo u stvaranju mira i demokratizaciji, nego je potpomogla da se o brojnim otvorenim pitanjima razgovara na bilateralnim i multilateralnim forumima.