Šefovi misija EU u BiH
0

"BiH se mora ujediniti kako bi napredovala ka EU"

FENA
U izjavi šefova misija EU u Bosni i Hercegovini, u povodu Dana Evrope, navodi se da 9. maja obilježavamo 60. godišnjicu Deklaracije koju je predložio tada ministar vanjskih poslova Francuske, Robert Schuman.

"Svega pet godina nakon najrazornijeg rata u ljudskoj istoriji, Schumanova vizija nove Evrope je ponudila jasan, jednostavan a ipak ambiciozan cilj: uspostavu sistema saradnje u oblasti ekonomije koja će dovesti do pomirenja i mira. Bez trunke oklijevanja danas možemo reći da je vizija Roberta Schumana živa, da inspiriše ljude i Vlade da grade prijateljstva i traže rješenja za neke od najvećih problema sa kojima smo se suočili tokom godina koje smo proveli skupa", kaže se u izjavi.

Šefovi misija EU dalje navode da je EU uspješna priča koja traje više od pet decenija. Dokazala je da može da se mijenja i realizuje nove inicijative čak i u periodima strašnih kriza. Politika proširenja EU – konkretno pristupanje zemalja Srednje i Istočne Evrope 2004. i 2007. godine – je bez sumnje doprinjela stabilnosti i prosperitetu cijelog kontinenta.

Kao rezultat toga, Evropa je danas mnogo sigurnija i naprednija nego što je to ikada ranije bila. Sa 27 zemalja članica i skoro pola milijarde stanovnika, Evropska unija je jača i ima veći uticaj u svijetu nego što je to ikada ranije bio slučaj. Uspjeh Evropske unije je proizašao iz regionalne saradnje koja je uspostavljana uporedo sa produbljenjim zalaganjem za demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona, kaže se u izjavi.

Poziv Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regionu da, jednom kada ispune uslove za to, postanu dio evropske porodice je otvorio novo poglavlje za područje zapadnog Balkana. Prije dvije godine, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stupanjem na snagu Privremenog sporazuma, Bosna i Hercegovina je otpočela novu fazu odnosa sa Evropskom unijom. Ovime i dijalogom za ukidanje viznog režima koji se trenutno vodi su utvrđeni temelji budućeg članstva Bosne i Hercegovine u EU.

Šefovi misija EU ističu da zajedno sa vlastima BiH rade na daljem napredovanju, ali da brzina tog kretanja prema EU zavisi isključivo od BiH i njenih vlastitih napora, ona ne može i neće biti nametnuta izvana. Jasno je, međutim, da napredak Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme nije zadovoljavajući. Brinu nas pogoršanje političke klime i povratak nacionalističke retorike. Takva situacija je zaustavila mnoge bitne reforme i značajno usporila napore zemlje da se integriše u EU.

Oni naglašavaju kako se čini da Bosna i Hercegovina nije dovoljno odlučno angažovana da se kreće u onom pravcu za koji smo se nadali da će odabrati kada smo joj ponudili perspektivu punopravnog članstva u EU. Ipak ne smijemo biti obeshrabreni – osnivači Evropske unije su se morali nositi sa sličnim izazovima, a rješenje su našli upravo u evropskim integracijama. Nema razloga da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan ne prate isti ovaj put.

Upozoravaju da je 2010. kritična godina za utvrđivanje dinamike kojom će Bosna i Hercegovina napredovati prema evropskim integracijama. Ona bi morala biti godina obnavljanja osjećaja odgovornosti i jedinstva u ovoj zemlji, ne godina neslaganja i stagnacije.

Rukovodstvo Bosne i Hercegovine se mora ujediniti u naporima da postigne onu vrstu političkog koncenzusa koji je druge zemlje u regionu doveo do napredovanja u pogledu EU integracija. Kako bi to ostvarili oni će od građana na oktobarskim izborima tražiti novi mandat, za šta će im trebati podrška medija i civilnog društva. Da budemo potpuno jasni – svaka alternativa ovome podrazumijeva stvaran rizik da će Bosna i Hercegovina ostati iza svojih susjeda i izgubiti kredibilitet, poruka je šefova misija EU u BiH.

Konstruktivan dijalog i duh kompromisa spadaju u primarne vrijednosti EU, a predstavljaju i ključ procesa pridruživanja EU i veoma neophodnih reformi koje će donjeti korist ovoj zemlji i njenim građanima. Uzimajući sudbinu u svoje ruke i nastavljajući svoje evropsko putovanje, Bosna i Hercegovina može računati na punu podršku EU porodice u svojim budućim nastojanjima, kaže se na kraju izjave koju su potpisali dr. Valentin Inzko, specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Alejandro E. Alvargonzalez San Martin, špansko predsjedništvo EU, ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije EU u BiH, general major Bernhard Bair, komandant EUFOR-a i brigadni general Stefan Feller, šef Policijske misije EU u BiH (EUPM).