Olli Rehn
0

"BiH s OHR-om ne može u EU"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je u srijedu u Bruxellesu bh. političke čelnike da se dogovore o reformi Ustava Bosne i Hercegovine, insistirajući da samo funkcionalne države mogu ući u Evropsku uniju.

"Zahtjev BiH za članstvo u EU-u može biti razmatran samo kada Ured visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice bude zatvorena. Nikakvi kvaziprotektorati ne mogu ući u Uniju", istaknuo je Rehn na konferenciji za štampu povodom predstavljanja godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana.

Agencije prenose da je Olli Rehn podsjetio da je prošle sedmice održan sastanak u Butmiru na kojem su čelnici bh. političkih stranaka razgovarali sa šefom švedske diplomatije Carlom Bildtom i zamjenikom državne tajnice SAD-a Jamesom Steinbergom o prevladavanju zastoja u BiH.

"Iduće sedmice, u utorak i srijedu, ponovno ćemo se sastati u BiH. Naš cilj je da BiH postane kredibilan podnosilac zahtjeva za članstvo u NATO-u i EU-u. Za to je potrebno da zemlja stane na svoje noge, bez predstavnika međunarodne zajednice ili EU-a", kazao je evropski povjerenik.

"Naš je cilj dogovor o ustavnim promjenama koje bi od BiH napravile funkcionalnu državu, koju bismo mogli smatrati kandidatom za pristupanje Uniji. Ne radi se o ustavnoj revoluciji, već radimo na osnovama Daytona. Ne namjeravamo imati maksimalističku agendu, već samo razgovarati o funkcionalnosti države", zaključio je Rehn.

On je rekao da BiH kao i sve druge zemlje "mora biti sposobna usvojiti i primijeniti standarde EU-a" napominjući kako je sada vrijeme da se postigne sporazum prije nego što počne predizborna kampanja.

"Nadam se da će bosanski čelnici spoznati priliku u korist BiH i Balkana", kzao je evropski povjerenik i dodao: "Želimo dobiti sporazum o tranziciji – zatvaranju OHR-a i prelasku na pojačanu prisutnost EU-a."