BiH
0

BiH s Norveškom potpisala Sporazum o zaštiti tajnih podataka

FENA
Bosna i Hercegovina potpisala je danas s Norveškom sigurnosni sporazum o razmjeni i zaštiti tajnih podataka.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar i norveška ambasadorica u našoj zemlji Anne Vibeke Lilloe prokomentirali su na kratkoj pres-konferenciji u Sarajevu, kao potpisnici ovog sporazuma na nivou dviju vlada, da će to biti još jedan korak u saradnji Bosne i Hercegovine i Norveške koji će otvoriti njihove daljnje relacije u sigurnosnom sektoru.

Sporazum, koji je između ostalog znak uzajamnog povjerenja, znači obostranu zaštitu tajnih podataka u okviru političke, tehničke, naučne i drugih vidova saradnje, kazao je Ćavar uz isticanje da ne može više detaljisati zbog karaktera samog dokumenta.

Inicijativa za potpisivanje Sporazuma javila se kroz saradnju dviju zemalja u oblasti sigurnosti, kao posljedica reformi koje se u Bosni i Hercegovini odvijaju od 2006. godine, rekla je norveška ambasadorica.

Sporazum je bio spreman za potpisivanje još prije dvije ghodine, ali je zbog nekih tehničkih problema okončan danas, rekao je Mladen Ćavar i naglasio da naša zemlja ima slične sporazume s većinom zemalja njenog okruženja i Evropske unije.