Ambasador Palestine u našoj zemlji
313

"BiH propustila historijski trenutak da stane uz pravdu, mir i slobodu"

Piše: J. Hadžiahmetović
Ambasador Palestine u BiH Khaled Alattrash u razgovoru za portal Klix.ba izjavio je kako je "BiH propustila historijski trenutak da stane uz pravdu, mir i slobodu" kada je bila suzdržana u glasanju za rezoluciju kojom je u Generalnoj skupštini UN-a Palestini dodijeljen status promatrača i države nečlanice.
Ambasador Palestine u BiH Khaled Alattrash
Ambasador Palestine u BiH Khaled Alattrash
Alattrash kaže kako je to za Palestinu bio"historijski trenutak, trenutak istine".

"Ostvarili smo neka od naših prava. Broj glasova pokazao je da Palestina uživa podršku Međunarodne zajednice, uzimajući u obzir da većina onih koji su bili suzdržani donijeli su takvu odluku pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država. Da nije bilo pritiska Amerike, imali bismo više od 170 glasova. Ako pogledamo broj zemalja koje su glasale protiv, devet njih, predstavljaju izvanrednu manjinu", kaže amabsador Palestine u BiH za portal Klix.ba.

Naša zemlja pridružila se još 40 zemalja koje su na glasanju u Generalnoj skupštini UN-a bile suzdržane.

"Mi to poštujemo, ali nam se ne sviđa. Nažalost, Bosna i Hercegovina je propustila ovaj historijski trenutak da stane uz pravdu, mir i slobodu. Ali, siguran sam 100% da većina Bosanaca i Hercegovaca, iz sve tri etničke skupine, podržavaju Palestince u njihovom pokušaju i oni žele da se njihovo mišljenje izrazi kroz glasanje Bosne i Hercegovine u Generalnoj skupštini UN-a. Nažalost, priroda samog mehanizma glasanja unutar Predsjedništva BiH onemogučila je taj glas", kaže Alattrash.

Naš sagovornik naglašava kako telefon ne prestaje zvoniti, a pozivi i čestittke dolaze iz raznih sektora unutar BiH. Osim građana, stižu im čestitke i političara.

"Među ostalima, zvali su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija koji je izjavio da je on stajao i još uvijek stoji uz Palestinu, a ovo je bila i njegova preporuka Predsjedništvu, ali nažalost, mehanizam donošenja odluka unutar Predsjedništva rezultirao je ovakvim glasanjem", pojašnjava Alattrash.

Ambasador Palestine u BiH također je dodao i to kako cijeni način na koji su ljudi reagovali kad je počo napad Izraela na pojas Gaze.

"Bilo je tu raznih vidova solidarnosti sa Palestincima, širom BiH, ali najveći događaji su se desili tokom obilježavanja Dana solidarnosti sa palestinskim narodom u Tuzli, zatim aktivnosti u Mostaru i dva protestna marša u Sarajevu. Tu su još i Goražde i Zenica, i mnogi drugi gradovi u BiH. Narod u Bosni i Hercegovini pokazivao je solidarnost sa Palestincima kontinuirano i u ključnim momentima, kad su se dešavale veliki događaji. Iskreno se zahvaljujemo narodu Bosne i Hercegovine", kaže na kraju razgovora ambasador Palestine u BiH Khaled Alattrash.