BiH
0

BiH: Principi Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca u zaštiti ljudskog dostojanstva

FENA
Svjetski dan i Nedjelju Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca (CK/CP), od 8. do 15. maja, Društvo Crvenog krsta/križa BiH obilježava pod motom "Principi Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca u zaštiti ljudskog dostojanstva" što će i ubuduće biti prioritetni zadatak svih onih koji su posvećeni idejama tog pokreta, istaknuto je na pres-konferenciji Društva danas u Sarajevu.

Tim povodom štampane su građanske i poštanske markice koje će biti distribuirane širom BiH, a aktivnosti zdravstvenog prosvjećivanja bit će predstavljene prezentacijama programa reproduktivnog zdravlja, predavanjima o sidi i drugim zaraznim bolestima i podjelom promotivnog i edukativnog materijala.

U Nedjelji CK/CP planirane su i pokazne vježbe iz prve pomoći u slučaju prirodnih katastrofa. Republičko takmičenje mladih CKRS u pružanju prve pomoći uz realistički prikaz povreda i oboljenja bit će održano 13. maja u Foči, a federalno takmičenje CKFBiH 20. maja u Posušju.

Za 15. maj u Sarajevu je planiran i okrugli sto o dobrovoljnom darivanju krvi. Namjera je da se napravi jedinstvena strategija davalaštva krvi kako bi bile osigurane dovoljne količine te dragocjene tečnosti za osobe u stanju bolesti.

O zaštiti ljudskog dostojanstva bit će organizirana i javna tribina u Banjoj Luci, te upriličen izbor literarnih i likovnih radova o temi "Čovjek je nada čovjeku".